Podjelom svinjske vratine počela je nadaleko poznata ninska manifestacija – Šokolijada 2015. Na prvoj manifestaciji, održanoj 2003. godine, sudjelovalo je 10 natjecatelja, lani ih je bilo 79, a ove godine ih je rekordnih 105, javljaju iz TZ grada Nina.


Šokol je suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Za pripremu je važno kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i začini. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom.


Manifestacija je pokrenuta radi očuvanja tradicije izrade šokola, a pored natjecanja šokolara i zabave na Fešti od šokolase posjetitelji upoznaju s tom jedinstvenom gastro delicijom koja je očuvana zahvaljujući prijenosu obiteljskog recepta u Ninu i okolici.


Za promociju ovog specijaliteta zalažu se šokolari iz sljedećih mjesta: Nin 33 šokolara, Ninski Stanovi 11, Žerava 6, Poljica Brig 3, Privlaka 5, Vir 21, Ljubač 12, Murvica 4, Zadar 3, dok mjesta Petrčane, Krneza, Podgradina, Islam Latinski, Mrljane, Podvršje i Briševo predstavlja po jedan šokolar. Proglašenje najboljih održat će se u srpnju u Ninu, a o detaljima ćete biti pravovremeno obaviješteni na punkuferu!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju