Švicarska je zemlja sira, pa ne čudi da se na njihovu jelovniku nalazi svojevrsna varijanta tjestenine sa sirom po imenu Älplermagronen. Točnije, riječ je o jelu koje kombinira krumpir, tjesteninu, sir te slasni pire od jabuke.
Upravo mu pire od jabuke daje slasnost te čini savršeni kontrast slanosti sira. Neobična, ali ukusna kombinacija jabuke i sira može se preslikati i na klasični američki mac and cheese.
Sastojci za makarone sa sirom:
450 grama makarona
55 grama špeka
6 žlica maslaca
6 žlica brašna
500 ml mlijeka
220 grama nezaslađenog pirea od jabuke
300 grama naribanog sira
malo muškatnog oraščića
sol i papar po želji
Priprema:
1. U velikom loncu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite ju i stavite sa strane.
2. Vratite lonac na umjerenu vatru i u njemu pirjajte nasjeckane komadiće špeka dok ne potamne. Izvadite špek sa strane.
3. U lonac dodajte maslac i pustite da se rastopi s masnoćama od špeka.
4. Dodajte brašno uz stalno miješanje dvije do tri minute.
5. Kad brašno potamni, ulijte mlijeko i dobro miješajte da se ne stvore grudice.
6. Kuhajte umak dok ne postane gust i svilenkast. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem.
7. Uklonite umak s vatre. Umiješajte u njega pire od jabuke i sir.
Najbolje rezultate ćete postići ako kombinirate blagi topljivi sir poput mozzarelle i onog jačeg okusa poput cheddara.
8. Tjesteninu pomiješajte s umakom i sve zajedno začinite s prženim kockicama slanine. Dobar tek!