Restoranski brend Jamie’s Italian objavio je stečaj, a čak 22 od 26 preostalih restorana slavnog britanskog chefa u Velikoj Britaniji zatvoreno je, prema pisanju Daily Maila, čime je dovedena u pitanje egzistencija više od 1000 ljudi.

Dvadeset zatvorenih restorana Jamie’s Italian nalazi se u Londonu, Birminghamu, Brightonu, Cambridgeu, Cardiffu, Edinburgu, Glasgowu, Guildfordu, Leedsu, Liverpoolu, Manchesteru, Nottinghamu i Oxfordu, a više ne rade ni Jamiejev Fifteen te Barbecoa u Londonu.

Jedina mjesta na Otoku na kojima se može probati kuhinja slavnog britanskog chefa jesu londonski restorani Jamie’s Italian, Jamie’s Italian Coffee Lounge te Jamie Oliver’s Diner, koji su smješteni u sklopu zračne luke Gatwick, kao i Oliverov Fifteen u Cornwallu.

Jamieov restoranski brend natukao je oko 80 milijuna eura duga Jamieov restoranski brend natukao je oko 80 milijuna eura duga (Foto: AFP)

Stečajem nisu pogođeni ni međunarodni restorani koji su otvoreni u dvadesetak svjetskih zemalja – od Austrije preko Norveške do Tajlanda i Australije. Hrvatima je pak najbliži Jamie’s Italian u Budimpešti, koji je smješten u Ulici Szentháromság na broju od 9 do 11.

Britanski chef gradio je svoj restoranski brend posljednjih desetak godina, a financijsku krizu proživljava već neko vrijeme. Razlozi za to su brojni. Neki tvrde da se prebrzo širio, a premalo novca ulagao u uslugu, ali i da je otvarao restorane u premalim mjestima, u kojima nije bilo dovoljno potencijalnih klijenata.

Drugi su uvjereni da kvaliteta hrane nije opravdavala visoke cijene jela, zbog čega su kupci potražili druga mjesta za odlazak na ručak ili večeru.

Pogledajte i:

Hrskava korica i mekano meso: Trik Jamieja Olivera za najsočnije pile iz pećnice Sastojci za pečeno pile - 3 Sastojci za pečeno pile - 2 +0 Sastojci za pečeno pile - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju