Vanjkuše, tradicionalni moslavački recept sličan štruklama, a opet različit. Kuhani jastučići od tijesta punjeni sirom prava su poslastica, a za ovo prijelazno vrijeme idealni. Vanjkuše najbolje pašu za doručak, napunit će želudac, a opet neće teško pasti već će nam dati energiju za nastavak dana.
Tradicionalni recept s Punkuferom je podijelila baka Kata Veselić, koja kuha za svoje goste na imanju Eko turizam Veselić u Mužilovčici u Lonjskom polju.
Kata je već navikla sve odokativno raditi, pa je upozorila da nam govori koju otprilike količinu koristi.
Sastojci za tijesto:
30 grama glatkog brašna
malo hladne vode
sol
Sastojci za nadjev:
sira po želji
1 jaje
sol
Priprema:
Umijesi se tijesto od glatkog brašna, malo soli i malo hladne vode, a ono ne smije biti ni premekano niti pretvrdo. Razvalja se i po njemu cijelom širinom posloži svježi sir u koji smo prethodno stavili jedno jaje i malo soli te promiješali. Količina sira ovisi o tome koliko debeli nadjev želite.
Potom se nožem u sredini razvaljanog tijesta napravi križić, tijesto se rola iznutra prema van, okolo-naokolo. Kad nam cijeli krug bude zarolan, prstom pritisnemo na mjestima gdje smatramo da su vanjkuši dovoljne veličine (bolje da su manji), zatim rubom tanjura prerežemo i još vilicom sa svake strane malo stisnemo rubove da se ne rastvore tijekom kuhanja.
Stave se u kipuću vodu i kuhaju otprilike 20 minuta. Na kraju ih već kuhane i gotove prelijemo tropom koji se dobije tako da se domaće svježe vrhnnje dugo kuha dok ne postane mrvičasto.