Ako su prognoze točne, imat ćemo bablje ljeto koje bi šteta bilo provesti u svojim domovima ili u kafićima u okolici. Stoga nastavljamo s našim prijedlozima izletišta koja se isplati obići i provesti na njima koji od sunčanih dana.

Jedno je od takvih i Eko turizam Veselić u Mužilovčici. Domaći specijaliteti, netaknuta priroda u srcu jednog od prekrasnih močvarnih staništa Hrvatske – Lonjskome polju. Ovog vikenda i mi smo isprobali ponudu simpatične obitelji Veselić.

Dočekale su nas baka Kata i njezina unuka Ivona. Kata živi na imanju, a ostatak obitelji, Ivona, njezin brat i roditelji, dolaze pripomoći vikendom. Na imanju su dvije sobe te tek nedavno uređeni apartman, koji još čeka registraciju, a u planu je obnova još jedne stare drvene kuće.

Od proljeća do jeseni uglavnom su popunjeni, a ovim putem prolaze najviše stranci željni domaće kuhinje i "odmora nakon odmora". Obično stanu na 2 do 5 dana nakon mora prilikom povratka kući pa im odgovara mir i tišina koje će ovdje zateći.

"Jedino što ljudima nedostaje su klupice na samom Polju, gdje mogu nakon šetnje sjesti i odmoriti te uživati u predivnoj prirodi", kaže Ivona Veselić.

Za svoje goste prilično su prilagodljivi pa onaj koji ovdje prespava doručak može tražiti u 7 ujutro, ali i u podne. Pripremaju i jela po izboru gostiju, ovisno o tome kako se prethodnog dana dogovore. "Mi im kažemo što trenutno imamo u ponudi od mesa, povrća i drugih namirnica, a oni samo odaberu vrstu mesa ili vegetarijanski meni te prepuste nama da ih pripremimo kako želimo. Bitno je samo da je domaće", priča Ivona dodajući kako su i psi ovdje dobrodošli.

Kobasice su njihove, kao i meso, janjetina, piletina, zečetina. Svježi sir i vrhnje kupuju od jedne susjede s drugog kraja sela, a povrće je iz vlastite proizvodnje jer obitelj Veselić ima i svoj OPG s ekološkom proizvodnjom.

Mi smo probali vanjkuše, lokalno jelo slično štruklama, ali opet drugačije. 'Vanjkuše' znači jastučići, rolano tijesto punjeno svježim sirom i preliveno vrhnjem kuhanim dok se kruti dio vrhnja skroz ne odvoji od tekućeg. Ukusno jelo baka Kata i Ivona poslužile su s domaćim svježim krastavcima i rajčicom.

Osim vanjkuša ovdje možete probati i domaće žgance sa zeljem, zečetinu na saft, pileći paprikaš sa širokim rezancima, gulaš od divljači, kuglice od kruha, njoke, smuđa i šarana, a gosti ga posebno vole kada je dimljen pa kratko prepržen na tavi. Tu je i smuđ u umaku od vrhnja.

Za slatko u ponudi su razni pekmezi koje proizvodi OPG Veselić, koje gosti mogu i kupiti. A kupiti se može i domaći ajvar, pinđur, džemovi, sokovi, ali i svježe povrće, koje većina gostiju (onih iz Hrvatske) nastavi naručivati putem webshopa, jer imaju i dostavu.

OPG Veselić ekološko povrće uzgaja već 10 godina, a turizmom se bave 5 godina. Kuću na imanju u potpunosti su obnovili, restaurirali stari namještaj, pa sve ima rustikalni štih. Baka Kata, osim što kuha, plete razne ukrase od čipki, a baka Mara na svom tkalačkom stanu kroji razne tkanine, pa i podmetače za jelo.

Soba na imanju Veselić stoji 73 eura, a u nju stanu 3 osobe pa će vas noćenje doći oko 180 kuna po glavi, a u cijenu je uključen i doručak. Rezervirati možete preko Booking.com. Ručak i večera dodatno se plaćaju, no cijene su više nego povoljne. Domaća kokošja ili juha od tikve su po 15 kuna, variva oko 30, a cijeli meni, predjelo s glavnim jelom i prilozima do 100 kuna.

Eko turizam Veselić nema restoransku ponudu, tako da nije otvoren za pojedinačne posjete, ali ionako je bolje doći ovdje i uživati u miru na nekoliko dana. Ako niste za to, možete se skupiti u veću grupu, 20 do 30 ljudi, te ovdje proslaviti rođendan ili organizirati kakvu drugu feštu.

Kako do njih?

Ako idete iz smjera Zagreba, autoputom ili starom cestom vozite do Siska nekih sat vremena, pa nastavite slijediti putokaze prema Lonjskom polju. Proći ćete kroz naselje Galdovo koje je smješteno na izlasku iz Siska te nakon nekih 5 minuta vožnje skrenuti desno na raskrižju. Nakon toga vozite po glavnoj cesti uz brojna sela prije i u samom Lonjskom polju dok ne stignete do Mužilovčice (nekih 45 minuta vožnje od Siska), a Eko turizam Veselić odmah je na početku mjesta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju