Ova se juha služi diljem Turske, možete ju naručiti baš u svakom restoranu ili zalogajnici u Turskoj, krepka je i aromatična, nutritivno bogata i zasitna, jede se tijekom cijele godine, a posebno prija u hladnim danima dok vani drži sjeverac. No da biste je kušali, ne morate „potegnuti“ skroz do Istanbula ili Izmira (iako bi bilo lijepo, zar ne?), skuhajte je kod kuće, pokapajte je limunovim sokom i zaljubite se u ovu divnu tursku juhu od leće u Turskoj znanu kao Ezo Gelin çorbası.

Iza ove se juhe krije jedna tužna, kažu i istinita priča. U prijevodu s turskog ova bi se juha zvala „juha mladenke Ezo“. Ezo, djevojka rumenih obraza i tamne crne kose, rođena je u selu Dokuzyol početkom 20. stoljeća.

Njezinoj su se nesvakidašnjoj ljepoti divili mnogi momci, a posebno su je obožavali jahači deva kad god bi se zaustavili u njezinu domu kako bi popili čašu vode tijekom svojih dugih karavana. Iako je bila toliko obožavana i lijepa, njezina životna priča ipak nije imala sretan kraj. Prvo se udala za jednog suseljanina s kojim je bila jako nesretna u braku koji nije dugo potrajao.

Druga ju je udaja odvela u Siriju, svekrvi koju je teško bilo zadovoljiti i za koju je, kako priča kaže, stvorila ovu juhu da joj zadovolji zahtjevno nepce. Ezo ni tamo nije našla svoju sreću te se na kraju od tog nesretnog života razboljela i umrla 1952. godine, ali je u međuvremenu u svom rodnom kraju postala prava legenda o kojoj su se skladale pjesme i snimali filmovi. I danas je njezino ime jako popularno u narodu, pa osim u pjesmama i filmovima, živi i u ovoj juhi kojom se, čak i u današnje vrijeme, tradicionalno hrani mladenka pred sam čin vjenčanja.

Skuhajte ovu slasnu mladenkinu juhu i na najbolji mogući način uživajte u leći. Jeste znali da je leća vlaknima bogata mahunarka koju ćete skuhati za 10 minuta, a koja vas neće napuhati?

Leća je bogata proteinima, koji su od izuzetnog značaja za zdravlje i mišiće te spada u jednu od 10 namirnica koje imaju više proteina od jaja, osim toga je izuzetno ukusna i od nje osim juha možete pripremati variva, salate, namaze, složence i još mnogo toga.

Sastojci (za 4 osobe):

250 g (1 velika šalica) crvene leće
3 žlice bulgura
1 žlica riže
1,5 l povrtnog temeljca ili vode
1 režanj češnjaka
1 ljutika ili mali luk
1 čajna žličica slatke crvene paprike
200 ml pasirane rajčice
1 mala ljuta papričica ili četvrt žličice ljute tucane paprike
sol, papar
kockica maslaca (ili nekoliko žlica maslinova ulja)

I dodatno za posluživanje:
maslinovo ulje, limun i suha metvica

Priprema:

1. Odmjerite leću i isperite je u hladnoj vodi. Ogulite ljutiku ili luk pa nasjeckajte nasitno.

2. U posudi otopite maslac (ili zagrijte maslinovo ulje), dodajte sjeckanu ljutiku ili luk pa pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša, dodajte zdrobljeni češnjak, slatku papriku, malu ljutu papričicu, pasiranu rajčicu te pirjajte još minutu. Potom dodajte vodu, ubacite leću, bulgur i rižu, sve dobro izmiješajte pa zakuhajte na srednje jakoj vatri.

3. Kad juha zakuha, smanjite vatru, poklopite poklopcem i pustite da se juha kuha oko 30-40 minuta. Povremeno promiješajte. Dobit ćete gustu juhu, ako je juha pregusta, slobodno dodajte još malo vode.

4. Pri samom kraju kuhanja posolite i popaprite te dodajte malo suhe metvice. Po želji juhu izmiksajte štapnim mikserom (ako želite krem juhu).

5. Poslužite vruće uz krišku limuna. Prije samog jela u juhu iscijedite limun, dodajte po želji još malo metvice i pokapajte juhu maslinovim uljem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju