Što ananas radi na pizzi, pitanje je koje muči brojne Talijane. To tropsko voće sastavni je dio havajske pizze koja se rado jede u dobrom dijelu Sjedinjenih Američkih Država i nekim dijelovima svijeta, ali ne i u Italiji.
Štoviše, Talijani su gnjevni kada stranci pripremaju njihova tradicionalna jela, ali koriste neočekivane metode kuhanja i namirnice.
Pizza s ananasom zasigurno nije za svakoga, ali ljubitelji te neobične kombinacije tvrde da je riječ o vrlo osvježavajućem jelu, koje se posebice preporučuje u ljetnim mjesecima.
Recept za havajsku pizzu:
½ kg tijesta za pizzu
170 grama kuhane šunke ili pršuta
100 ml umaka od rajčice
1 velika konzerva ananasa
400 grama naribane mozzarelle
½ glavice luka
šaka rukole
Priprema:
1. Tanko razvucite tijesto za pizzu. Preko njega premažite umak od rajčice, stavite natrgane komadiće šunke ili pršuta, sir, tanko nasjeckane kriške luka i ocijeđeni ananas.
Ananas možete i prethodno staviti na gril tavu, pa ga tek onda dodati pizzi.
2. Stavite peći pizzu u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta, dok se tijesto ne ispeče, a sir ne rastopi.
3. Prije posluživanja pizzu ukrasite sa svježom rukolom. Dobar tek!