Češnjak, češnjak i još malo češnjaka najbolji je opis mirisnog makedonskog namaza u koji se obožavatelji mirisnih glavica zaljubljuju na prvi griz. Tradicionalno se priprema u Balkanskom Jeruzalemu, a postoji čak i izreka: "Ako nisi jeo makalo, onda nisi bio u Ohridu." 

To se kremasto savršenstvo jede kao namaz na toplim lepinjama ili kruhu, a odličan su dodatak i ajvar ili pinđur. U restoranima stiže na stol kao dodatak ribljoj juhi ili pastrvi i šaranu sa žara, ali odlično se slaže i uz meso. Priprema se kao majoneza polaganim dodavanjem ulja ili rastopljenog maslaca kako bi se dobila neodoljivo glatka struktura.

Sastojci za makalo:

1 glavica češnjaka
10 ml vinskog octa
100 g maslaca ili ulja
sol

Priprema:

1. Očistite češnjak i izmiksajte ga s octom dok ne dobijete kremastu smjesu.

2. Posolite i dodajte rastopljeni maslac kap po kap, kao da radite majonezu, miksajući dok ne dobijete glatki namaz.