Crveno povrće koje ostavlja fleke posvuda koristi se još od antičkog doba, a dok je u sezoni, treba iskoristiti i jesti ga što više. Riječ je, naravno o cikli.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

I dok se u Antici više koristilo lišće cikle (koje možete pripremiti i danas i napraviti ga, primjerice "na špinat"), danas koristimo korijen koji je bogat hranjivim tvarima.

Od minerala tu je kalij i željezo, sadrži vitamin A, klorofil, beta karoten te folnu kiselinu.

Cikla pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, snižava kolesterol, povećava mišićnu izdržljivost...

Iako je najzdravija sirova, ipak je malo ukusnija kuhana. Pa isprobajte recept za rižoto od cikle. Cikla je čudesno povrće Cikla je čudesno povrće (Foto: Getty Images)

Sastojci:
3 cikle
225 grama riže
Pola luka
Povrtni temeljac (mrkva, kora luka, celer i drugo povrće po želji)
Žličica češnjaka u prahu
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Parmezan

Priprema:

1. Pripremite povrtni temeljac od povrća po želji.

2. Ciklu skuhajte, pustite da se ohladi te izblendajte u blenderu dok ne dobijete pire.

3. Na tavu stavite prepržiti luk oko 3 minute pa potom dodajte pire od cikle i miješajte. Dodajte sirovu rižu te pustite da se kuha još oko 3 minute te potom dodajte sol i papar te eventualno neke druge začine po želji. Miješajte i dodajte dio temeljca dok ga riža ne upije. Postepeno dolijevajte i ostatak dok se riža ne skuha.

4. Poslužite s parmezanom.