Crveno povrće koje ostavlja fleke posvuda koristi se još od antičkog doba, a dok je u sezoni, treba iskoristiti i jesti ga što više. Riječ je, naravno o cikli.
I dok se u Antici više koristilo lišće cikle (koje možete pripremiti i danas i napraviti ga, primjerice "na špinat"), danas koristimo korijen koji je bogat hranjivim tvarima.
Od minerala tu je kalij i željezo, sadrži vitamin A, klorofil, beta karoten te folnu kiselinu.
Cikla pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, snižava kolesterol, povećava mišićnu izdržljivost...
Iako je najzdravija sirova, ipak je malo ukusnija kuhana. Pa isprobajte recept za rižoto od cikle.
Cikla je čudesno povrće
(Foto: Getty Images)
Sastojci:
3 cikle
225 grama riže
Pola luka
Povrtni temeljac (mrkva, kora luka, celer i drugo povrće po želji)
Žličica češnjaka u prahu
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Parmezan
Priprema:
1. Pripremite povrtni temeljac od povrća po želji.
2. Ciklu skuhajte, pustite da se ohladi te izblendajte u blenderu dok ne dobijete pire.
3. Na tavu stavite prepržiti luk oko 3 minute pa potom dodajte pire od cikle i miješajte. Dodajte sirovu rižu te pustite da se kuha još oko 3 minute te potom dodajte sol i papar te eventualno neke druge začine po želji. Miješajte i dodajte dio temeljca dok ga riža ne upije. Postepeno dolijevajte i ostatak dok se riža ne skuha.
4. Poslužite s parmezanom.