Rimski njoki spas su kad vam se jede nešto brzo i fino, ali i odličan prilog kad vam zatreba nešto efektno i fino. Za pripremu se ne koristi krumpir, nego pšenična krupica, a slast pružaju parmezan i maslac. 

Sastojci za rimske njoke:

  • 1 l mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 250 g pšenične krupice
  • 150 g parmezana
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice maslaca
  • 1 prstohvat kajenskog papra ili čilija
  • 2 žlice parmezana za posipanje

Priprema rimskih njoka:

  1. Ulijte mlijeko u posudu i dodajte sol pa zagrijte dok gotovo ne zakuha. Kad se pojave mjehurići, umiješajte krupicu žustro miješajući oko 20 sekundi pa smanjite vatru i nastavite miješati dok se ne zgusne te maknite s vatre. Umiješajte maslac, naribani parmezan i žumanjke brzo miješajući kako se žumanjci ne bi zgrušali.
  2. Prebacite smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno je rasporedite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u hladnjaku oko pola sata, dok se ne stisne.
  3. Namastite posudu za pečenje maslacem. Oblikujte kalupima krugove od smjese pa ih složite u posudu za pečenje. Premažite rastopljenim maslacem i pospite kajenskim paprom te parmezanom.
  4. Pecite oko 25 minuta u pećnici na 200 °C pa kratko zapecite na gornjoj rešetki da uhvate boju.
U trendu Genova - 14 Genova u sjeni drugih Pesto, uspinjače i nezaboravne panorame: Najpodcjenjeniji talijanski grad koji nas je osvojio na prvu Turske mahune Tope se u ustima Ovako to rade Turci: Recept za najslasnije mahune koje ćete pojesti ove sezone Varivo od leće Tjedni jelovnik Kad je frižider "poluprazan": 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se rade "od ničega"

7 prefinih jela za blagdanski tjedan: Pripreme za najslasniji Božić mogu početi Varivo od slanutka Husarski keksi Porchetta +0 Panettone - 3