Suhi slanutak ili slanutak u konzervi jedna je od najboljih namirnica koje možete imati u smočnici.

Riječ je o vrlo fleksibilnom i zasitnom izvoru bjelančevina biljnog porijekla s kojim možete raditi variva, juhe, salate i razna druga jela. Možete ih čak ispeći u pećnici.

Hrskavi slanutak iz pećnice vrlo je popularna grickalica u svijetu, a za pripremu vam nije potrebno puno vremena, sastojaka ni truda. Idealna je za eksperimentiranje s različitim začinima.

Falafel Hrana i piće Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja

Možete je začiniti čilijem ili crvenom paprikom, dodati joj mediteransko začinsko bilje ili je zapeći s parmezanom.

Sastojci za hrskavi slanutak iz pećnice:

  • 1 konzerva slanutka od 400 ml
  • 1-2 žlice maslinova ili nekog drugog ulja
  • 1 čajna žličica začinske mješavine po želji
  • sol i papar po želji

 

Priprema hrskavog slanutka iz pećnice:

  1. Otvorite konzervu slanutka, ocijedite tekućinu – aquafabu – u kojoj je slanutak bio te dobro isperite mahunarke.
  2. Želite li ekstrahrskavi slanutak, uzmite si vremena te odvojite bijelu ovojnicu od ploda.
  3. Slanutak dobro posušite papirnatim ručnikom.
  4. Pomiješajte slanutak s uljem i odabranim začinima.
  5. Slanutak stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok ne postane hrskav.
  6. Na pola pečenja izvadite ga iz pećnice, sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu.
  7. Poslužite kao samostalnu grickalicu ili kao prilog drugim jelima. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju