Suhi slanutak ili slanutak u konzervi jedna je od najboljih namirnica koje možete imati u smočnici.
Riječ je o vrlo fleksibilnom i zasitnom izvoru bjelančevina biljnog porijekla s kojim možete raditi variva, juhe, salate i razna druga jela. Možete ih čak ispeći u pećnici.
Hrskavi slanutak iz pećnice vrlo je popularna grickalica u svijetu, a za pripremu vam nije potrebno puno vremena, sastojaka ni truda. Idealna je za eksperimentiranje s različitim začinima.
Možete je začiniti čilijem ili crvenom paprikom, dodati joj mediteransko začinsko bilje ili je zapeći s parmezanom.
Sastojci za hrskavi slanutak iz pećnice:
- 1 konzerva slanutka od 400 ml
- 1-2 žlice maslinova ili nekog drugog ulja
- 1 čajna žličica začinske mješavine po želji
- sol i papar po želji
Priprema hrskavog slanutka iz pećnice:
- Otvorite konzervu slanutka, ocijedite tekućinu – aquafabu – u kojoj je slanutak bio te dobro isperite mahunarke.
- Želite li ekstrahrskavi slanutak, uzmite si vremena te odvojite bijelu ovojnicu od ploda.
- Slanutak dobro posušite papirnatim ručnikom.
- Pomiješajte slanutak s uljem i odabranim začinima.
- Slanutak stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok ne postane hrskav.
- Na pola pečenja izvadite ga iz pećnice, sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu.
- Poslužite kao samostalnu grickalicu ili kao prilog drugim jelima. Dobar tek!