Tople, mirisne, mekane i bogato punjene buhtle jedna su od onih slastica od dizanog tijesta kojima je teško odoljeti. Obilježile su mnoga djetinjstva i bile su sveprisutne, baš pravi zimski „kolač“ koji su nam mame ili bake mijesile vikendom pa bi se jele i za doručak ponedjeljkom, uz obveznu čašu toplog mlijeka.

No nisu buhtle rezervirane samo za mame i bake, uz ovaj jednostavni recept lako ih možete umijesiti i vi, samo dobro zagrijte prostoriju i pazite na propuh jer propuh je najveći neprijatelj dizanog tijesta.

Buhtle možete puniti raznim nadjevima, od džemova, pekmeza, čokoladnih namaza, pa sve do maka. Stoga je i ovaj recept za savršeno meke buhtle od maka za dobro jutro, desert ili tek tako svakako vrijedan pažnje.

Što kažete na peciva koja okusom pomalo podsjećaju na buhtle, ali potpuno drukčije izgledaju i pune se smjesom od badema i tučenim slatkim vrhnjem? Otkrijte švedske bucke i škicnite recept za punjena meka peciva koja sjevernjaci obožavaju.

Sastojci:

500 g glatkog pšeničnog brašna
20 g svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
200 ml toplog mlijeka
1 jaje
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g maslaca (otopljenog)
1 jaje
ribana korica od pola limuna

Za punjenje:
džem po izboru

I još:
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U manjoj zdjelici uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac.

2. U dublju zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve izmiješajte.

3. U manjoj posudi zagrijte mlijeko i dodajte mu maslac pa pustite da se maslac otopi, prohladite pa umiješajte jaje. Dodajte to u zdjelu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac pa sve zajedno dobro zamiješajte (kuhačom ili mikserom nastavcima za tijesto). Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.

4. Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

5. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu pa ga kratko premijesite, potom ga razvaljajte i izrežite na 16 dijelova/kvadrata. Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga omiljenim džemom pa formirajte buhtlu koju pažljivo zatvorite sa svih strana kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio. Slažite u namašćen pleh (okrugli ili kvadratni) za pečenje spojevima okrenutim prema dolje, i to jednu do druge. Buhtle prekrijte krpom i ostavite da se još jednom dižu (najmanje 30 minuta). Prije pečenja ih premažite omekšalim maslacem.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20-25 minuta. Buhtle su pečene kad im je površina poprimila lijepu zlatnu boju.

7. Buhtle malo ohladite, pospite obilato šećerom u prahu pa poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju