Sastojci za buhtle s makom:
1 dl toplog mlijeka
1/2 svježeg kvasca
1 žlica šećera
malo brašna
Tijesto:
500 g brašna
100 g šećera
100 g otopljenog maslaca
2 dl toplog mlijeka
1 jaje
1 vanilin šećer
malo soli
cimet
Nadjev:
200 g mljevenog maka
100 g šećera
1 vanilin šećer
1,5 dl vrućeg mlijeka
Umak:
kompot od višanja
rum
+ maslac za premazivanje
Priprema:
1. U decilitar toplog mlijeka dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i brašno pa ostavite na toplom.
2. U 2 decilitra toplog mlijeka dodajte jaje i promiješajte.
3. Mak i šećer prelijte vrućim mlijekom i ostavite da se hladi.
4. Prosijte brašno pa dodajte obje vrste šećera, sol, cimet, pripremljeni kvasac, mlijeko i rastopljeni maslac pa izmiješajte ili izmiksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
5. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči
6. Razvaljajte tijesto i režite ga na kvadrate pa na svaki dodajte žličicu nadjeva od maka.
7. Oblikujte loptice i dobro učvrstite rubove pa ostavite na toplom da se još malo dignu te premažite maslacem.
8. Stavite buhtle u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva Celzijusa i pojačajte je na 150. Pecite ih oko pola sata.
9. Kompot od višanja zagrijte i dodajte ruma prema želji. Poslužite uz buhtle.