Sastojci za buhtle s makom:

1 dl toplog mlijeka
1/2 svježeg kvasca
1 žlica šećera
malo brašna

Tijesto:

500 g brašna
100 g šećera
100 g otopljenog maslaca
2 dl toplog mlijeka
1 jaje
1 vanilin šećer
malo soli
cimet

Nadjev:

200 g mljevenog maka
100 g šećera
1 vanilin šećer
1,5 dl vrućeg mlijeka

Umak: 
kompot od višanja
rum

+ maslac za premazivanje

Priprema: 

1. U decilitar toplog mlijeka dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i brašno pa ostavite na toplom.

2. U 2 decilitra toplog mlijeka dodajte jaje i promiješajte.

3. Mak i šećer prelijte vrućim mlijekom i ostavite da se hladi.

4. Prosijte brašno pa dodajte obje vrste šećera, sol, cimet, pripremljeni kvasac, mlijeko i rastopljeni maslac pa izmiješajte ili izmiksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

5. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči

6. Razvaljajte tijesto i režite ga na kvadrate pa na svaki dodajte žličicu nadjeva od maka.

7. Oblikujte loptice i dobro učvrstite rubove pa ostavite na toplom da se još malo dignu te premažite maslacem.

8. Stavite buhtle u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva Celzijusa i pojačajte je na 150. Pecite ih oko pola sata.

9. Kompot od višanja zagrijte i dodajte ruma prema želji. Poslužite uz buhtle.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju