Slatke, male, sočne i debeljuškaste palačinke iz američkih filmova vrlo lako mogu postati zvijezdom i vaših doručaka jer sve potrebno za njih sigurno imate kod kuće, treba vam samo provjereni recept i dobro zagrijana tava. Zamiješajte ih začas i poslužite tople, prelivene javorovim sirupom ili namazane najdražim džemom, ili ih samo bogato pospite šećerom u prahu i ubacite omiljeno voće te ih s guštom smažite uz šalicu vrućeg čaja, bijele kave ili kuhanog vina, zašto ne?

Za dodatni gurmanski štih dodajte i namirnicu koju s pravom nazivamo kraljicom jeseni pa i u hladnijim danima pripremite pravi jesenski specijalitet jer recept za palačinke od bundeve je dobro imati pri ruci i zimi, vjerujte.

Ako niste od pečenja i okretanja  brda palačinki te dosadnog stajanja pored štednjaka, ispecite jednu debelu, ali vrijednu. Kaiserschmarrn ili carski drobljenac je baš palačinka za kraljeve, desert za koji već imate sastojke u frižideru, samo pripremite tanjure i vilice.

Sastojci:

300 ml mlijeka
250 g glatkog brašna
pola žličice sode bikarbone
2 žličice praška za pecivo
1 žličica šećera
2 jaja
25 g maslaca (otopljenog)
mali prstohvat soli

maslac ili ulje za pečenje

Priprema:

1. U zdjelu stavite jaja pa ih izmutite pjenjačom ili mikserom, dodajte sol, šećer i polovicu mlijeka pa još kratko mutite. Potom dodajte brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo i sodom bikarbonom pa izmiješajte. Dodajte otopljeni maslac i ostatak mlijeka pa sve dobro izmiješajte ili izmiksajte.

2. Dobro zagrijte tavu, dodajte malo maslaca (ili ulja) pa na tavu izlijte tri manje palačinke. Kad se na površini palačinki pojave mjehurići, okrenite ih i pecite još minutu-dvije. Ponavljajte dok ne potrošite smjesu.

3. Palačinke prebacite na zagrijani tanjur i odmah poslužite uz omiljene nadjeve.

5 idiličnih kućica u Hrvatskoj savršenih za doček Nove godine