Norveška je po dvanaesti put zaredom proglašena najboljom zemljom za život prema izračunu Human Development Indexa Ujedinjenih naroda, te se smatra najprosperitetnijom državom svijeta. Prosječna dob stanovništva u ovoj skandinavskoj zemlji iznosi 81,6 godina.

Na ljestvici najboljih mjesta za život slijedi Australija čiji se stanovnici u prosjeku najdulje obrazuju (20,2 godina) te Švicarska, koja je ponovo zasjela na 3 mjesto ljestvice najboljih mjesta za život. Danska se nalazi na četvrtom mjestu ljestvice, a Nizozemska je zasjela na peto mjesto iste. U top 10 našla se Njemačka, Irska, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Novi Zeland.

>> Top 10 najsretnijih zemalja na svijetu

Hrvatska se našla u prvoj polovini ljestvice (47. mjesto) koja broji 188 država svijeta, te zauzela dva mjesta više od Crne Gore. Srbija se našla na 66. mjestu, Bosna i Hercegovina na 85. mjestu, a ispred svih zemalja iz regije izdigla se Slovenija koja je smještena na 25. mjesto ljestvice najboljih zemalja za život.

Top 10 najboljih zemalja za život:

1. Norveška
2. Australija
3. Švicarska
4. Danska
5. Nizozemska
6. Njemačka
7. Irska
8. Sjedinjene Američka Države
9. Kanada
10. Novi Zeland

Na dnu ljestvice s iznimno lošim uvjetima za život (od 183. do 188. mjesta) redom se nalazi Burkina Faso, Burundi, Čad, Eritreja, Srednjoafrička Republika i Niger.
Cjelokupni izvještaj o najboljim mjestima za život možete pronaći na ovoj internetskoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju