Sigurno ste već vidjeli fotogenične šarene kabine za presvlačenje na moru, i možda su se neki zapitali gdje je ova slatka destinacija kojoj hrle svi koji imaju Instagram.

Riječ je o naselju i kupalištu Jadrija u Šibeniku, tj. poluotoku na ulazu u Šibenski kanal. Svojim prepoznatljivim retro izgledom i bojama baca nam na šarene 1960-e, no priča o Jadriji seže još dalje u prošlost…

Ideja o stvaranju kupališta rođena je prije točno stotinu godina, davne 1921., kada su dvojica entuzijasta – Šime Grubišić Rovilo i Ante Frua – postavili temelje kupališta koje će s godinama postati omiljeno i kultno mjesto među Šibenčanima, i njihovim gostima.

Krajem 19. stoljeća mali istureni dio obale sa svjetionikom bio je još otočić za sebe, a do današnje Jadrije vodio je plićak. Šime i Ante uvidjeli su vrijednost ove lokacije tijekom pošumljavanja obale. Zelenilo okolnih šuma, ljepota prirode, čistoća mora, svjež zrak… Osim što su mogli privući goste, blagotvorno su djelovali na zdravlje.

Jadrija je službeno otvorena u kolovozu 1922. godine, i već tad imala je 25 kabina za kupače na istočnoj i 25 kabina za kupačice na zapadnoj strani, te buffet s terasama na kojima se moglo sunčati. Gradnju kabina, vikend kućica i terasa su omogućili imućniji Šibenčani, a krajem veselih i druželjubivih 1920-ih počela su se održavati i razna sportska natjecanja te izbori za Miss Jadrije.

Događale su se tu i luđe stvari. Tučnjave među momcima bile su normalna pojava, a 1955. godine jedan je dječak kamenom savladao manjeg morskog psa i izvukao ga na kopno.

S vremenom je otočić Sveti Andrija umjetno spojen s kopnom pa se i obala produljila. Bogata galerija starih fotografija i razglednica svjedok je šarenilu koje se održalo desetljećima. Kabine sa zelenim, crvenim, žutim i plavim vratima dočekivale su publiku koja je postajala sve mnogobrojnija od 1960-ih.

Premda je danas Jadrija moderno kupalište s čitavom infrastrukturom, te brodovima i autima parkiranim nedaleko od plaža, životni ritam ovdje je uspio ostati morski opušten, a retro boje njenih kabina i dalje bude lijepe uspomene, nostalgiju i nadu da je ovo samo prva stoljetka u nizu…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju