Valenciju, treći po veličini španjolski grad, godišnje posjeti oko 2 milijuna turista. Gradske vlasti odlučile su izračunati koliko turisti pridonose emisiji CO2 te na koji način ju je moguće smanjiti. Kao rezultat doneseno je izvješće u kojem se navodi da turisti pridonose ukupnoj količini CO2 s 1.3 milijuna tona godišnje.

Najveći izvor ugljičnih spojeva svakako su avioni i automobili kojima turisti dolaze u grad. Kada stignu u grad, promet prestaje biti najveći problem jer je Valencia odavno uvrstila bicikliranje i hodanje u svoj urbanistički plan te su tako 2019. čak 10 trgova pretvorili u pješačke zone, a grad se ponosi i sa 150 kilometara biciklističkih staza!

Unatoč velikim naporima i ulaganjima u to da grad bude maksimalno „zelen“, potrebno je još mnogo truda da bi se ostvario konačan cilj a to je „ugljik - neutralan“ turizam što je u planu učiniti do 2025. U planu je i izgradnja električne mreže javnog prijevoza.

Svjetska organizacija za turizam (UNWTO) naglašava kako turizam značajno doprinosi povećanju emisije CO2 te bi zemlje kojima BDP jako ovisi o turizmu itekako o tome trebale voditi računa. National Geographic predlaže „tri stupa održivog turizma“ a to su: korištenje proizvoda koji nisu štetni za okoliš, zaštita kulturne i nacionalne baštine i ulaganje u lokalne zajednice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju