Dok sav normalan svijet promatra razbijen tanjur kao nešto nesretno, skačući sa stolca da zgrabi metlu i počisti nered prije nego što se ukućani, pas i mačka porežu na komadiće keramike – u Grčkoj sve naopako.

Tko god je imao prilike sudjelovati u dobrom grčkom derneku ili je imao te sreće doživjeti "debelo grčko vjenčanje", zna što znači kada gosti zgrabe hrpu tanjura u ruke. To znači da je ovo zadnje što ćemo od tih tanjura vidjeti.

Jedan po jedan, uz zvuk glazbe i glasno "Opa!", Grci uzimaju tanjure i razbijaju ih o pod ili jedne o druge. Tradicija je to stara kao i sam Aristotel, no do današnjeg dana ne zna se točan uzrok ni razlog zbog kojeg je nastala.

Pretpostavlja se kako ima veze sa starim ritualima oplakivanja preminulog i načina da se čovjek bori s tugom i gubitkom, pri čemu razbijanje tanjura označava prekid s ovozemaljskim životom. No, neki tvrde i kako ovo ima veze s iskazivanjem bogatstva – jer samo onaj koji ima može si priuštiti uništavati posuđe kao da je ništa.

Svijet je ovu neobičnu tradiciju upoznao preko filmova od 1960-ih godina pa nadalje, koji su prikazivali grčke svadbe i proslave, zgrozivši ostatak svijeta. Točnije, "uljuđeni" ostatak svijeta – mi ipak imamo razbijanje čaša, ponekad i o glavu.

Zabavu je prekinuo grčki diktator Georgios Papadopoulos, koji je u periodu vladavine od 1967. do 1974. godine zabranio razbijanje tanjura iz sigurnosnih razloga.

Razbijene tanjure na grčkom vjenčanju zamijenile su latice cvijeća Razbijene tanjure na grčkom vjenčanju zamijenile su latice cvijeća (Foto: Getty Images)

S vremenom je ovu praksu (donekle) zamijenilo bacanje cvijeća, što nam se čini kao puno bolja opcija, naročito za pjevače po kojima se ono baca tijekom proslava. Ne bi bilo zabavno dobiti komad posuđa u glavu kao zahvalu za ugodnu atmosferu i anđeoski glas.

Tradicija polako jenjava, no i dalje je možete doživjeti po nekim tavernama i proslavama. Pretpostavlja se da će je u budućnosti biti još manje, no kako god bilo, uvijek nam ostaje inspiracija za opise burnih vikenda: razbio se kao tanjur u grčkim rukama…

Iako bismo vjerojatno rado razbili koji tanjur kad bismo imali priliku doživjeti zabavu na grčki način, s njega bismo najprije radije kušali sve slasne delicije tradicionalne kuhinje, kojoj ne bismo mogli odoljeti. Dok se ne otisnemo u ovu srčanu zemlju okupanu suncem i plavetnilom, u Lidlovu tjednu okusa Grčke od 17. do 23. listopada možemo pronaći sve namirnice s kojima ćemo pravu grčku gozbu doživjeti iz vlastitog doma. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju