Rado bismo (opet) posjetili Kotor, Budvu i Boku Kotorsku, znamo da je crnogorski dio Jadrana možda manji od „našeg“ ali je jednako lijep i bogat, čuli smo za slavnu dinastiju Njegoša, tu i tamo smo ispričali koji vic o našim dragim susjedima… No, jeste li znali da osim svega toga i plaže duge čak 13 kilometara, naši susjedi obaraju i još neke rekorde? Prije nego se zaputite u Crnu Goru, evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali.

1. Jedan od najvećih kanjona Europe se nalazi u Crnoj Gori

Kanjon rijeke Tare sa svojih 82 kilometra dužine i 1300 metara visine smatra se jednim od najvećih kanjona Europe. Točnije, mnogi ga svrstavaju na drugo mjesto, odmah iza francuskog kanjona Verdon. Ljepoti kanjona Tare pridonose njegovi poznati bukovi zanimljivih imena kao što su primjerice Đavolje lazi, ali i prirodna bogatstva kao što su brojne divokoze i predivna rijeka kao stvorena za rafting.

2. Crnogorci su među najvišim narodima Europe

Premda rekord za najviši narod Europe i dalje drže Nizozemci, Crnogorci su se „uzdigli“ sve do drugog mjesta, prešišavši tako susjedne Bosance i Hercegovce, Hrvate i Srbe – koji, ruku na srce, i dalje ulaze u top 10. Muškarci Crne Gore u prosjeku su visoki 1.83 metra, a i žene su iza Nizozemki na drugom mjestu s nešto skromnijih 1.70 metara visine. Znanstvenici pretpostavljaju da svoje fizičke atribute i rekorde Crnogorci duguju svojim dinaridskim genima, ali i činjenici da Dalmacija i Hercegovina nisu države same za sebe jer bi ih u protivnom možda južnjačka braća pretekla na ljestvici.

3. Crnogorci imaju svojih 10 zapovijedi

Stereotip o lijenim Crnogorcima dugo je živio u vicevima kao što je onaj o političkoj stranci koja je izgubila izbore jer su svima obećali posao, ili narodnim mudrostima poput one da se naporan rad isplati u budućnosti – ali lijenost se isplati sada. Taj stereotip sada je materijaliziran u godišnjim natjecanjima u izležavanju, te crnogorskoj verziji 10 zapovijedi koje kažu: Čovjek se rodi umoran i živi da bi odmarao; Ljubi krevet svoj ka' sebe samoga; Odmaraj danju da noću možeš spavat; Ako vidiš nekoga da odmara, pomozi mu… Shvatili ste poantu 😉

4. Znate li odakle su Pink Panthers?

Odrasli smo uz Pink Panthers preko malih ekrana, no koliko nas zapravo zna o čemu se radi? Pink Panthers je naziv koji je Interpol dodijelio međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja se bavila krađom nakita, a ime su im dali nakon što su 2004. godine pokušali prošvercati dijamant u kutiji kreme za lice, baš kao u slavnom filmu. Koliko su bili vješti u svom poslu, svjedoči i činjenica da su ih neki kriminolozi doslovno prozvali umjetnicima. Članovi ove slavne organizacije uglavnom su bili Crnogorci, a potom i Srbi, Hrvati, Bosanci, Hercegovci… Baš prošle godine u Interpolove ruke pao je njihov član koji je boravio u Buenos Airesu, a u pitanju je bio crnogorski državljanin. Nije baš nešto čime bi se turistička zajednica hvalila u svijetu, ali hej, bar se ne može reći da su svi Crnogorci lijeni.

5. Jedna od najstarijih maslina svijeta nalazi se na jugu Crne Gore

Stara maslina u općini Bar jedno je od najstarijih stabala svoje vrste u Europi, ali i svijetu. Znanstvenici procjenjuju kako je ova ljepotica stara više od 2 tisuće godina, a premda su je zahvatila dva požara, oporavila se i još uvijek stvara plodove. Godine 1957. proglašena je za spomenik prirode, a društvo u dvorištu joj pravi još nekoliko maslina starih između 500 i 700 godina. Pod njenim krošnjama mladenci često organiziraju i vjenčanja jer je maslina simbol sreće i vječnosti. Pa, neka poživi barem još toliko!

Skočimišica na Durmitoru: Putopis zbog kojeg će vas osvojiti crnogorski vrhovi, jezera i vidikovci Putopis - 2 Putopis - 3 Putopis - 5 +10 Putopis - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju