Želite li uistinu upoznati pravu Kanadu iz prve ruke, put će vas odvesti do Yukona. Mnogi kažu da nema boljega mjesta za doživljaj Kanade. To je netaknuta i divlja Kanada na dlanu. U čemu je toliko poseban donosimo u nastavku.

Dom prave kanadske divljine

Yukon se smjestio na najzapadnijem dijelu Kanade. To je ujedno i njezin najmanji teritorij. Dobio je ime po rijeci Yukon, što na jednom od jezika autohtonog stanovništva znači "velika rijeka". Više od 80 % njegove površine uistinu je prava divljina. To je područje veliko kao cijela Francuska, a ima populaciju od samo 34 tisuće ljudi. To je uistinu malo za tako veliko područje. Najveći broj tih ljudi, oko 28 tisuća, živi u glavnom gradu Whitehorse. Ostatak teritorija je u potpunosti divlja priroda, nepripitomljena i nenapučena.

Ledenjaci sa svjetskim rekordom

Možda ste već čuli za mjesta poput Nacionalnog parka Glacier u Montani ili za ledena polja u Alberti koja su dom velikom broju impresivnih ledenjaka, no u Yukonu je sve još veće i bolje. Ovdje postoji Nacionalni park Kluane koji je pod zaštitom UNESCO-a. Također, drži Guinnessov svjetski rekord za najveću ledenjačku kapu izvan polarnih krugova. Neki od ledenjaka su čak dugi i do 60 kilometara. Unajmite li avion za let iznad tog područja, doživjet ćete pravu avanturu. Garantiramo da ćete rijetko gdje u svijetu doživjeti ovakav pogled iz aviona. O da, i ne zaboravite fotoaparat.

Bogat i raznolik životinjski svijet

Yukon se može pohvaliti bogatstvom divljega svijeta, pa kad smo rekli da je ovo uistinu divlja i netaknuta Kanada, tako smo i ozbiljno mislili. Možemo to potvrditi, primjerice, usporedbom sljedećih činjenica: u Yukonu je broj stanovnika oko 34 tisuće, ali zato postoji čak 160 tisuća sobova, 70 tisuća losova, 22 tisuće muflona, 10 tisuća crnih medvjeda, 7 tisuća grizlija i 250 vrsta ptica. Osim toga, tamo ćete susreti i vuka, jelena, arktičku lisicu, kojote, gorske kune, risove, muflone i orlove. Idete li što sjevernije, moguće je da sretnete čak i polarnog medvjeda.

Dom druge najveće planine u Sjevernoj Americi

Yukon je dom kanadske najviše planine zvane Logan, koja je ujedno druga po redu najveća planina u Sjevernoj Americi. Također, unutar zaštićenog područja Nacionalnog parka Kluane nalaze se i Planine svetoga Ilije (St. Elias Mountains) koje su poznate po svojim ledenjačkim jezerima, divljim rijekama i netaknutim šumama.

Nebo obasjano polarnom svjetlošću

Jeste li znali da je upravo u Yukonu jedan od najduljih perioda pojavljivanja polarne svjetlosti? Sve od kolovoza do travnja možete na nebu vidjeti tu prekrasnu zelenu svjetlost kako obasjava noćno nebo. Budući da je Yukon tako daleko na sjeveru, zimski dani su kraći i traju u prosjeku od 9 ujutro do pola 4 popodne. To samo znači dovoljno vremena za pronalazak svjetlosti na nebu. Preporučujemo posjet Dawson Cityju jer on leži taman ispod kruga polarne svjetlosti, pa tamo imate odličnu šansu vidjeti taj predivan prizor. Ako ga želite doživiti uživo – neka vaša nova destinacija bude upravo Yukon. Nama je već na popisu želja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju