Sisačko-moslavačka županija prostor je koji djeluje na našu maštu; razigran, tajanstven, sadržajan, s najstarijim žutilom u fasadama kuća i zemljom pod kojom se još uvijek ljulja veliko Panonsko more. Dođeš li samo na tren u ovaj kraj vidjet ćeš svijet običan, ali dirljiv do ganuća. Teško da u Europi postoji ljepši kraj za odmor od svega“, lijepo je opisala Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije kraj u kojem možete uživati na brojne načine. Ondje možete krenuti u istraživanje idilične prirode, vratiti se u viteške dane, opuštati se u ljekovitim kupalištima, kao i pronaći najrazličitije aktivnosti, smještaj i hranu po prijateljskim cijenama.

Jedno od mjesta koje bi vas moglo oduševiti su Vrata Zrinske gore, ekološki centar na otprilike 15 minuta vožnje od Petrinje, kojem ne nedostaje uzbudljivih sadržaja i aktivnosti u prirodi.

"Posjetiteljima se nudi velik broj zanimljivih sadržaja i omogućuje doživljaj prirode na jedinstven način, upoznajući ih s prirodom i njenim posebnostima kroz istraživanje, razgledavanje i boravak u prirodi. Centar ima utjecaj i na lokalno stanovništvo, posebice na stanovništvo koje se bavi ruralnim turizmom, kao i proizvodnjom voća, povrća i suvenira koji se, između ostalog, nalaze u ponudi posjetiteljima.

Kreativan odmor 

Prostor Ekološkog centra, prvenstveno je namijenjen održavanju odgojno-obrazovnih i istraživačkih programa s ciljem očuvanja i promocije prirodne baštine na području Sisačko – moslavačke županije, naročito grada Petrinje i područja ekološke mreže – Zrinske Gore. Uz to, naše je nastojanje privući što veći broj posjetitelja koji će svakako pronaći barem nešto od onoga što im treba među našim uslugama, od učenja i istraživanja do kreativnog odmora u čistoj prirodi", otkrivaju u Ekološkom centru.

Vrata Zrinske gore organiziraju školske i vrtićke izlete, terensku nastavu, školu u prirodi, a posjetiteljima je na raspolaganju i hostel. Očekivati možemo i obiteljski kamp, team buildinge, kao i radionice za odrasle u kojem svatko može pronaći nešto po svojem guštu: od slikarskih radionica uz koje se pijucka vino, do upoznavanja s ljekovitim biljem i izrade prirodne kozmetike. Tko želi, može krenuti i u otkrivanje pješačkih i planinarskih staza u predivnoj prirodi. Hostel nudi mogućnost spavanja u dvokrevetnoj sobi, kao i onima s četiri ili osam kreveta.

 

"21.6. u 18 sati imamo Kist i čašicu u prirodi, slikamo kulu Čuntić, a idući tjedan nam kreće avanturistički kamp za djecu od 7-12 godina. Kamp traje pet dana, uz naš prijevoz, tri obroka i svaki dan drugi imamo razne programe - likovne i glazbene radionice, izlet na kulu Čuntić, analizu vode, izradu herbarija, cijanotipija i upoznavanje šume", najavljuju u Vratima Zrinske gore. 

Kome je namijenjen Ekološki centar?

"Ekološki centar Vrata Zrinske gore namijenjen je djeci, studentima i odraslima u svrhu provedbe odgojno-obrazovnih programa (škole u prirodi, eko-kamp, izviđaštvo, terenska nastava), istraživačkih programa (zaštićene biljke i životinje, geomorfološke osobitosti, ekološki utjecaji), sportsko-rekreativnih programa (udičarenje, biciklizam, izleti, poučne staze, ekološke akcije itd.).

Uz ove organizirane programe, provode se i edukacije vezane uz zaštitu, promociju i očuvanje prirodnih vrijednosti Zrinske gore, edukacije djece i odraslih vezanih uz Petrinjčicu, edukacije lokalnog stanovništva o održivom razvoju NATURA 2000 s ciljem očuvanja biološke raznolikosti područja", kažu u Centru koji je otvoren tijekom cijele godine.

U sklopu Centra su edukacijske dvorane, izložbeni prostor, stručna knjižnica te smještajni dio predviđen za smještaj do 48 posjetitelja. Ondje se nalaze i prostorije namijenjene za edukacije, radionice odgojno-obrazovnih i istraživačkih programa, tribine, okrugle stolove, izložbe i slična događanja.

Pet vidikovaca u Dalmaciji koje obavezno morate posjetiti na putu do godišnjeg Pet vidikovaca u Dalmaciji koje obavezno morate posjetiti - 4 Pet vidikovaca u Dalmaciji koje obavezno morate posjetiti - 3 Pet vidikovaca u Dalmaciji koje obavezno morate posjetiti - 5 +1 Pet vidikovaca u Dalmaciji koje obavezno morate posjetiti - 1

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju