Lov na crno zlato

Postoji mnogo vrsta tartufa koji se razlikuju po aromi i okusu koji ovise o njihovu staništu. Te gljive skrivene od pogleda, ispod zemlje poput plemenitog metala, danas nose titulu crnog zlata i prava su delicija. Iako se tom aromatičnom namirnicom najviše diče Istrani, u lov na tartufe ne moramo otići tako daleko. Turopolje obiluje zimskim i ljetnim tartufima, a razlike u kvaliteti između istarskih i turopoljskih gotovo da i nema. Tako je svoje mjesto pod suncem pronašao i turopoljski tartuf. Lokalci su prepoznali potencijal te veličanstvene namirnice, pa je lako možemo pronaći na meniju brojnih restorana.

Crni turopoljski tartufi Crni turopoljski tartufi (Foto: PR)

Od štrukla s tartufima do bifteka i burgera začinjenim tom mirisnom namirnicom, svoj brk možemo omastiti u samom srcu Velike Gorice u bistrou Babriga, restoranu Mon ami ili Chop Houseu. Oni neprestano poslužuju specijalitete s vladarom gastronomske scene, a svako jelo spravljaju od svježih namirnica lokalnih OPG-ovaca. Nezaobilazne turopoljske štrukle Cipov s crnim tartufima možemo kušati s nogu u pekarnici Cipov nedaleko od Velike Gorice, a obitelj ih prodaje i poluzamrznute, pa svoj primjerak možemo uzeti i za doma te danima uživati u okusima Turopolja. Mirisi koji se šire iz tih restorana i pekare namamit će i najzahtjevnija nepca koja će se uvijek vraćati po još.

Kupanac nadomak Zagreba

Kada sunce zaprži, a temperature na termometru skoče u nevjerojatne visine, prvo što nam padne na pamet jest baciti se u vodu i pronaći osvježenje. Do prvog mora ipak ima više od dva sata vožnje, zato se oni kojima godišnji odmor još nije počeo mogu osvježiti u okolici metropole i napraviti mali vikend-izlet s društvom ili obitelji. Lječilište Naftalan u Ivanić-Gradu, osim što radi kao specijalna bolnica, u svojem kompleksu ima nove bazene u kojima će uživati i mali i veliki. Čak i ako dođe do ljetnog pljuska, tamo se nalaze tri unutarnja bazena uz koje zabave i brčkanja na ugodnih 27 – 32 stupnja u vodi sigurno neće nedostajati. Ivanić-Grad može se pohvaliti i još jednom bazenskom destinacijom – Hotel Sport, baš kao i Naftalan, ima unutarnje i vanjske bazene u kojima se možemo namakati satima, uživati u hidromasažnim mlaznicama i slapovima ili se pak rekreirati uz protustrujno plivanje i probuditi tijelo iz hibernacije nakon godine dana provedenih doma.

Specijalna bolnica Naftalan Specijalna bolnica Naftalan (Foto: PR)

Nezaobilazne vinske ceste

Svaka od tri vinske ceste krije svoja iznenađenja. Plešivička vinska cesta će počastiti vaše nepce vrhunskim pjenušcima, prirodnim vinima i vinima iz amfore, a tu je i prvi hrvatski ladanjski restoran visoke kuhinje koji koristi isključivo prirodne, lokalne namirnice. Samoborska vinska cesta dom je bermeta, a zelinskom vinskom cestom vlada sorta kraljevina. Skrenete li pak s vinske ceste i zaputite se prema Ivanić Gradu, naići ćete na iskustvo kušanja vina obogaćeno urbanom glazbom i umjetnošću. Svaki ljubitelj dobrog vina zna da okolica Zagreba nudi pregršt enoloških destinacija, od fenomenalno uređene vinarije Voštinić Klasnić pa do seoskog turizma Kezele.

Seoski turizam Kezele Seoski turizam Kezele (Foto: PR)

Seoski turizam Kezele Zagrepčanima je već dobro poznato mjesto za odmor vikendom ili izlet. Subotom i nedjeljom tamo se nemilice gostite ''moslavačkim stolom'', na kojem se nude razna jela spremljena od lokalnih ili namirnica vlastite proizvodnje. Dok uživate u beskrajnom zelenilu imanja kojim se bezbrižno kreću guske, patke, ovce pa i konji autohtone hrvatske pasmine posavac, dobro bi sjela i čaša vina. Imanje obitelji Kezele poznata je lokacija brojnih vinoljubaca, koji nakon nekoliko čaša mogu tamo i prespavati. U ponudi su dobro poznata vina iz sorti chardonnay, graševina, cabernet sauvignon, a među njima može se pronaći i jedna autohtona sorta – škrlet, na čijoj prepoznatljivosti radi čak osam vinara Moslavine. Među njima je i obitelj Voštinić Klasnić, čija je vinska priča počela prije više od 85 godina, no primijećeni su i istaknuli su se na vinskoj sceni posljednjih 15-ak godina, kad je Tomislav Voštinić odlučio nastaviti pradjedovu tradiciju, ali s novim pristupom vinogradima i vinu. Cilj mu je zajedno s ostalima postaviti Moslavinu na vinsku kartu Hrvatske i poraditi na škrletovoj prepoznatljivosti diljem zemlje, ali i šire. U svojim modernim podrumima iznad samog Ivanić-Grada, daleko od gradske vreve i okruženima voćnjacima i vinogradima, njegova vinarija nudi raznorazne radionice u kojima će svaki štovatelj vina uživati te ruši predrasude o tome kako vinarije trebaju izgledati. Stoga možemo samo reći da ćete takvo gastronomsko i enološko iskustvo teško zaboraviti.

Plešivička vinska cesta Plešivička vinska cesta (Foto: PR)

Aktivni odmor

I dok se jedni slobodnim vikendima vole odmarati, drugi ih vole provesti u prirodi na svježem zraku, po mogućnosti u nekoj aktivnosti. Ako ste od onih koji ne vole sjediti kod kuće, razmislite o planinarenju Moslavačkom gorom. Poučna staza šume stara Marča duga je oko 3 kilometra i blago je brdovita. U toj laganoj šetnjici uživat će i oni koji nisu vični planinarenju, pa i djeca. Polazište je uz prekrasno Seosko imanje Kezele, a na putu do vrha postoje četiri odmorišta na kojima se možete malo zadržati kada klincima noge postanu teške.

U tom kraju koji zbog živopisnih brežuljaka, poznatih i onih manje poznatih vinarija, ali i pitoresknih gradića i skrivenih bisera, možemo slobodno nazvati kontinentalnom Istrom, zabave, adrenalina i aktivnosti zasigurno neće nedostajati. Zbog toga ne možemo dočekati vikend kako bismo krenuli put Zagrebačke županije i otkrili sve tajne koje nam može ponuditi.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Zagrebačke županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju