Tko se zaželio aktivnog vikenda na svježem zraku? Mi sigurno jesmo. Pronašli smo savršenu opciju koja kombinira more, planinarenje i obilazak starih utvrda. Ne nužno tim redom, i ne nužno sve – kako kome po volji.

Uputili smo se u Drivenik kaštel, srednjovjekovnu utvrdu u zaleđu Crikvenice. Od nje je udaljen svega desetak minuta vožnje autom, a od novog naselja Drivenik do kaštela Drivenika vodi asfaltirana cesta.

Povijest čuvara na brdu

Prvi put se spominje početkom 13. stoljeća, kao jedna od vinodolskih općina čiji su predstavnici bili supotpisnici Vinodolskog zakonika iz 1288. godine. 

Kaštel se nalazi na vinodolskom brijegu te se vjeruje da je i izgrađen u 13. stoljeću kada je u njemu bilo sjedište župne uprave. Ispred njega nalazio se pokretni most preko iskopanog jarka, a za obranu su podignuti visoki zidovi, kule i bastion.

Darovnicom kralja Bele IV dobili su ga knezovi Krčki, kasnije Frankopani. Za vrijeme prodora Osmanlija u 16. stoljeću, kaštel prelazi u ruke Zrinskih sve do poznate Zrinsko-frankopanske urote. Nakon toga prelazi u ruke austro-ugarske komore i gubi svoj značaj.

Kad je sredinom 18. stoljeća izgrađena cesta od Bakra do Novog Vinodolskog, stanovnici su se spustili s brijega u dolinu gdje se pored ceste razvio današnji Drivenik. Tako je danas stari Drivenik napušten i u njemu nema ljudi.

Ostale su samo obližnje crkve i stara škola, no danas kaštel čini lijepu turističku atrakciju ili stanicu na putu izletnika i planinara u okolici. Također, u njemu se održavaju kulturno-umjetničke priredbe i blagdan sv. Dujma.

Pa ako se zateknete u pravo vrijeme na pravom mjestu, možda doživite srednjovjekovni grad u punom sjaju: s vitezovima, predstavama na pozornici i radionicama mačevanja ili srednjovjekovnog plesa i kuhinje.

Predivna okolica

U daljini se vidi i Tribaljsko jezero (dobro, nije baš u daljini, jer do njega ima svega pola sata pješke), a u okolici se nalazi i tzv. staza Rimljana. Ona započinje u Crikvenici i uglavnom prateći tok Dubračine završava iza Drivenika.

Jedna je to od mnogobrojnih staza koje mame već svojim imenima: Staza valova, Staza krša i kuša, Zelena staza, Nebeska staza, Staza litica, Staza degenije i druge.

Pogled na more, otoke i krš, stazice koje vode kroz stara naselja i kamene utvrde, atmosfera prošlih vremena… Idealno za aktivni vikend u prirodi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju