Kada čuje za mumije, većina nas najprije pomisli na Egipat. Tako su nas učili u školi, a poveznica između mumificiranja i starog Egipta popularizirana je u filmovima i serijama, pa – tko bi nas krivio? No, zahvaljujući najnovijim otkrićima i istraživanjima, jedna druga, mnogo udaljenija zemlja, polako ruši ovu poveznicu i stječe (turističku) slavu na svojim mumijama.

Pođimo put Južne Amerike, u Čile. Upravo ovdje su pronađene najstarije mumije na svijetu. Vjeruje se kako je pustinjski narod Chinchorro prvi počeo mumificirati svoje pokojnike prije 7 000 godina. Sve je počelo u pustinji Atacami u 5. tisućljeću prije Krista, a priča je svoj nastavak dobila tek nedavno kada su otkrivena mumificirana tijela tek metar ispod zemljine površine.

Istraživači i novinari pretpostavili su, s obzirom na brojna vjerovanja vezana za mrtve koja postoje u Latinskoj Americi, da se lokalni stanovnici možda boje ovih nalazišta. No, kako sami kažu – nova otkrića ih uopće ne plaše. Riječ je o njihovim precima, a oni su zaduženi za to da i danas brinu o njima.

Prošle godine nalazišta mumija i stari grobovi upisani su na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Osim što svjedoče bogatoj povijesti i kulturi na ovom području, te procesu mumificiranja koji je stariji nego što su mnogi mislili, pruža nam dragocjen uvid u rituale ovog starog naroda. Tako su primjerice, za razliku od Egipćana, oni mumificirali sve pokojnike bez obzira na njihov financijski status ili spol. Kemijski sastav kosti upućuje na to da su uglavnom jeli plodove mora.

Najstarija mumija potječe iz 5050. godine prije Krista a s praksom mumificiranja prestali su oko 1800. godine prije Krista. Do danas je otkriveno oko 280 mumija, a zanimljivo je da su na nekima pronađene i tetovaže – ako se ustanovi da je riječ o tetovažama, biti će ovo ujedno i najstariji primjer tetoviranja na američkim kontinentima, te četvrti najstariji primjer tetoviranja na svijetu.

Premda je UNESCO-ovo priznanje stiglo tek sada, lokalni stanovnici su za ove mumije znali već dugo vremena, piše BBC. S obzirom da su tijela pokapana blizu površine zemlje, radnici koji su iskopavali zemlju radi gradnje cijevi i kasnije hotela, naišli su na slojeve i slojeve mumija. Tako su umjesto hotela dobili muzej i svjetsku slavu - zbog koje će im sada trebati još hotela...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju