Istinski zaljubljenik u prirodu, naš samozatajni Samoborac Romeo Ibrišević istražio je mikrolokalitet lipe u selu Šobatovići, njezinu dob i priču. Jer upravo priča tom stablu koje je odolijevalo napadima 400 godina svoga postojanja, kao i povezanost s ljudima, ono je što je čini posebnom. 

Zeleni zagrebački prsten područje je izuzetno bogato prirodnim ljepotama koje se očituje na svakom koraku, čak dva parka prirode Medvednica i Žumberak - Samoborsko gorje. Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama koje vas vode u samo srce čiste prirode.

Znate li da je gorsko-planinski masiv Žumberačkog i Samoborskog gorja jedan je od najrjeđe naseljenih prostora u Hrvatskoj? Ljudi su na području Žumberka tijekom povijesti naučili živjeti u skladu sa zakonima prirode. Pogled na tradicionalna sela, pašnjake i polja još uvijek skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva.

Upravo taj mozaik očuvanog tradicionalnog kraja, uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijedne arheološke nalaze, ono je što danas još više privlači izletnike, planinare i zaljubljenike u prirodu koji traže mir i odvojenost od grada.

Kada se nađete na Žumberku, za lijepa se vremena može uživati u pogledu na doline Krke i Save, brežuljke Hrvatskog zagorja i masiv Zagrebačke gore. Snijegom pokriveni vrhovi Kamniških Alpi i onih udaljenijih, Julijskih, s Triglavom, uljepšat će sjeverozapadni horizont u dane iznimno čiste atmosfere i još dugo boraviti u sjećanju promatrača.

Na Žumberku postoji niz zanimljivosti koje vrijedi posjetiti i doživjeti Jedna od najvećih lipa, k tome zvana uskočka lipa nalazi se u Hrvatskoj, u samom srcu čiste prirode Žumberka.

Smještena je u središnjem dijelu Žumberačke gore, uz jednu važnu činjenicu da je ovo stablo odoljelo svim napadima i provalama, naša lipa stoji uspravno već duže od 400 godina. Ona je i dalje predmet divljenja malobrojnih stanovnika i zaljubljenika u prirodne ljepote Žumberka željnih mira i distance od grada, koji se dolaze diviti njezinu opsegu od čak 9 metara i 17 centimetara. 

Uskočka lipa, zašto?

Kako se nekada vjerovalo, lipa je bila zaštitnica doma, kućnog praga. Vjerovalo su da u drvetu lipe prebiva božica ljubavi te da ih grančica lipe zataknuta pod krov kuće štiti od gromova, požara, zla i uroka. Pod krošnjom lipe sastajalo se, dogovaralo, udavalo, sudilo…a naša uskočka lipa mnoge je ljubavi štitila.

Lipa u srcu Žumberka postala dio šire zajednice, pratila je uskoke koji su na Žumberku zaustavili Osmanlije u svom prodiranju prema Zapadu, ponajviše zahvaljujući snažnoj obrani koju su provodili žumberački uskoci.

Miris lipe, delikatni, topli, medno-voćni miris zaštitnički bi lebdio Žumberkom i otvorio vrata uspomenama u potrazi za izgubljenim vremenom…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju