Fontainebleau je ime renesansnog dvorca koji je smješten u dolini rijeke Loire te je 55 kilometara udaljen od Pariza. Ovo monumentalno zdanje u francuskom departmanu Seine-et-Marne nekoć je bila tek skromna lovačka kućica koja se po nalogu kralja Franje I. počela renovirati i nadograđivati početkom 16. stoljeća.

Proces je trajao sve od 18. stoljeća, a imanje je s vremenom postalo glavna rezidencija francuskih kraljeva – od Luja VII. do Napoleona III.

Slika nije dostupna Putovanja Na 45 minuta od Graza: Neosvojivi dvorac sa 108 soba na vulkanskoj litici

Dvorac je dio imanja koje se proteže na oko 45.000 četvornih metara u sklopu fontenbloške šume. U njemu se nalazi čak 1500 bogato dekoriranih soba različitih namjena s otprilike 40.000 komada namještaja i stotinu satova. Tu se nalaze i tri kapelice, kao i tri vrta koja se protežu na 130 hektara.

Najpoznatiji dijelovi dvorca su Cour de l'Ovale (ovalno dvorište) te galerija Franje I., u kojoj se nalaze radovi proslavljenih slikarskih imena, a čiji su izgled često kopirali i arhitekti drugih europskih kraljeva. U vrijeme Franje I. u galeriji su se nalazile neke od najpoznatijih slika svih vremena, a posjetitelji francuskog kralja posebno su se divili Mona Lisi, koja je kasnije premještena u Louvre.

Dvorac Hluboka, Češka - 2 Putovanja Zapanjujući češki dvorac u kojem je zabranjen ulaz u 120 prostorija

Fontainebleau je danas pretvoren u umjetnički muzej koji okuplja bogatu zbirku slika, tapiserija, skulptura, pokućstva i drugih sličnih predmeta. Iako je riječ o nevjerojatnoj građevini u blizini glavnog grada Francuske, nju svake godine posjeti "tek" pola milijuna turista. Za usporedbu, dvorac Versailles mamac je za 7,5 milijuna putnika iz cijelog svijeta.

Dvorac je upisan na UNESCO-ov popis mjesta Svjetske baštine 1981. godine, a trenutačno je zatvoren za javnost zbog pandemije koronavirusa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju