Duž austrijske Ceste dvoraca ne nedostaje bajkovitih utvrda, dvoraca i ruševina koje svojom pojavom progovaraju o uzbudljivoj prošlosti na jugoistoku zemlje. Jedan od najljepših, i iznutra i izvana, zasigurno je "neosvojivi" Riegersburg. Nalazi se na manje od sat vremena vožnje od Graza ili oko dva i pol od Zagreba.

Već na prvi pogled Riegersburg svojim strateškim položajem izaziva strahopoštovanje. Ondje su se stoljećima kopale duboke brazde u stijeni kako bi se otežao prolaz Turcima i drugim neprijateljima. Na nizinu gleda ponosno, sa stijene usnulog vulkana i suvereno stoji na rubu provalije visoke 482 metra. Kako je često zovu, tu "neosvojivu utvrdu kršćanstva" izgradio je Rudiger von Hohenberg u 11. stoljeću., da bi je 1822. kupila imućna i utjecajna obitelj Liechtenstein.

Do dvorca vodi strma uspinjača, no ako vam visine stvaraju nelagodu, do gore se može stići i stazom sedam lukova, kojom je potrebno pješačiti oko 20 minuta da biste došli do cilja. Unutra će vas dočekati gotička kapelica, renesansna viteška dvorana, kao i barokna bijela dvorana. Od 108 soba, 25 ih je otvoreno za posjetitelje, a istražiti ih možete samostalno ili uz pratnju vodiča.

Riegersburg je poznat i po oslikanim stropovima te izložbama koje oživljavaju mračno doba vještica i minulih ratova. Pozornost plijene drevne sprave za mučenje, kao i oružje poput mačeva i kaciga, zavezano lancima koje se smije dotaknuti kako bi se osjetila njihova težina. Posjetite li Riegersburg za ljetnih noći punog mjeseca, dočekat će vas predstave nadahnute legendama i crticama jugoistočne Štajerske.

Ulaznice za utvrdu nisu jeftine, naplaćuju se oko 95 kuna, ali s njima možete posjetiti muzeje i izložbe. Platiti možete i samo za vanjski dio, ali bilo bi šteta propustiti sve što dvorac može ponuditi.

Nakon razgledavanja možete se diviti nestvarnom pogledu na vinograde i doline, a kasnije se spustiti i zaputiti u istraživanje tradicionalnih specijaliteta, poput domaćih sireva i vina. Podno dvorca nalazi se istoimeno selo s ljupkim trgom, kafićima i mjestima gdje možete nešto i pojesti ili prespavati. Ljeti se dolazi na osvježenje u mali vodeni park Seebad Riegersburg kako bi se uživalo u umjetnom jezeru i dubokom hladu. Na tek nekoliko kilometara nalazi se i tvornica čokolade Zotter s kušaonicom i zoološkim vrtom.

Najtajanstveniji otok Europe koji godišnje smije posjetiti samo tisuću ljudi Montecristo Montecristo Montecristo +1 Montecristo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju