U svijetu putovanja samo je jedna stvar sigurna – turizam, točnije turistički trendovi mijenjaju se iz godine u godinu. Uz mali milijun destinacija koje se nude, teško se odlučiti uopće za neku gdje bi čovjek rado proveo svoj godišnji odmor. No prema zadnjim istraživanjima trendova, čini se kako odredište nije više najvažniji faktor prilikom odabira putovanja, s obzirom kako dvije trećine ispitanih smatra da su važnija – iskustva!

Tako kaže najnovije istraživanje koje je proveo Lonely Planet, a s obzirom na to da je u njemu sudjelovalo 7500 ispitanika putnika (iz Lonely Planet zajednice), dobiveni rezultati poprilično vjerno pokazuju sadašnje trendove. Također, putnici su dali odgovore na još neka pitanja, pa krenimo s rezultatima.

Smještaj Putovanja Stranci se žale na smještaj: Potražili smo komentare na najgore apartmane u Hrvatskoj

Kako su iskustva koja mogu doživjeti za dvije trećine ispitanika važnija od samog odredišta, već smo pojasnili. Istraživanje je pokazalo i da čak 95 posto ispitanika vidi putovanja kao priliku za pozitivne promjene u vlastitom životu, stoga samo što više putujte. Nadalje, 59 posto ispitanika kaže da uz putovanju „rastu“, a kod onih mlađih od 35 godina, taj se broj penje na 70 posto.

Pozitivna je stvar što su putnici sve svjesniji važnosti i brige za očuvanje planeta. Tako čak 68 posto kaže kako više brine o ekologiji prilikom putovanja nego ranije, ali ipak, tek 35 posto o tome vodi računa prilikom planiranja putovanja.

U svakom slučaju, zanimljivo je pratiti ove trendove, a vidjet ćemo kako će oni izgledati u bliskoj budućnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju