Istanbul, jedan od rijetkih gradova koji se proteže na dva kontinenta nudi bezbroj mogućnosti za istraživanje; bilo da vas zanima arhitektura, gastronomija ili kultura. No kako god odlučili iskoristiti vrijeme u jednom od najmnogoljudnijih gradova na svijetu, ono što nikako nemojte propustiti je razgledati ga s mjesta na kojem se i najbolje vidi – mora. Bospor, morski tjesnac između Europe i Azije simbol je Istanbula.

Tijekom prošlosti, brojni su sultani maštali o izgradnji mosta preko Bospora, no za dobru povezanost grada bili su i ostali zaslužni brodovi, a kasnije i trajekti. Prvi most koji je ujedinio Europu i Aziju izgrađen je tek 1973., a treći je dovršen prije deset godina. Zaplovite li trajektom i dobro promotrite taj moćni grad više ćete ga cijeniti, i uopće razumjeti veličinu i raznolikost diva koji se uzdiže na sedam brežuljaka.

Istanbul - 5 Istanbul - 5 (Foto: Shutterstock)

Pogled na bizantske palače, osmanske džamije i anglikanske crkve omogućuje uvid u šaroliki spoj kultura koje dijele isti prostor. Neke od građevina koje ćete vidjeti iste su one kakve su putnici promatrali stoljećima prije. Pozornost plijeni palača Dolmabahce, kao i gotovo 2400 godina stara Djevojačka kula te prekrasna željeznička stanica Haydarpaşa. Kako bi omogućili ljudima koji su stanovali duž Bospora lakše kretanje obalnim četvrtima grada trajekti su zaplovili sredinom 19. stoljeća, a danas možete krenuti od azijskog pristaništa Kadiköy do europskog Karaköya.

Na brodu ćete vjerojatno čuti grčki, armenski i jezike s cijelog Kavkaza, kao i glazbenike koji plovidbu čine još zanimljivijom. Možda više nego bilo gdje drugdje na svijetu, trajekti u Istanbulu omogućuju da istinski doživite grad, ali i skratite putovanje do udaljenijih četvrti. Trajekti povezuju 50 različitih lokacija u cijelom gradu, a svaka vožnja košta između 15-45 turskih lira (oko 0,50 do 1,50 eura) ovisno o udaljenosti. Kako biste lakše organizirali putovanje možete preuzeti jednostavnu aplikaciju.

7 veličanstvenih: Europski gradovi s adventom kao iz bajke Strasbourg - 6 Nürnberg - 5 Hamburg +2 Tallinn - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju