Europski gradovi itekako znaju kako stvoriti blagdanski ugođaj. Tradicionalna hrana, štandovi i lampice nalaze se na svakom uglu, ali neki gradovi ipak su otišli korak dalje. Kojih je to sedam veličanstvenih, saznajte u nastavku.

1. Strasbourg, Francuska

Strasbourg je već godinama na glasu kao božićna metropola Europe. Nepregledno more lampica i ukrasa, okićena jelka na Place Kleber i štandovi s hranom oko katedrale privlače tisuće turista godišnje. Glavna tržnica, Christkindlmaerik, smatra se najstarijom takvom u Europi jer postoji od 1570. godine. Hrana je zanimljiv spoj francuske i njemačke kuhinje, a bilo da se odlučite ugrijati uz tradicionalno kuhano vino ili alzaške vinske sorte, zabava i božićni ugođaj su zajamčeni.

2. Nürnberg, Njemačka

Nürnberg - 5 Nürnberg - 5 (Foto: Getty Images)

Nürnberški božićni sajam morate posjetiti bar jednom u životu. Taj srednjovjekovni grad uvijek je lijepo posjetiti, ali u blagdansko vrijeme krasi ga 200-tinjak drvenih kućica s hranom, kuhanim vinom i božićnim ukrasima. Ne smijete preskočiti najpoznatiju Rostbratwuerstchen, malu pečenu kobasicu koja se obično servira u paketu od tri kobasice uz nezaobilazno kuhano vino.

3. Hamburg, Njemačka

Grad s tri rijeke, dva jezera i brojnim kanalima te s oko 2500 mostova divan je u svakom godišnjem dobu. Kada se u jezerima i kanalima reflektiraju beskonačne lampice, blagdanski je ugođaj zajamčen. Kao i na većini njemačkih božićnih sajmova, kuhano vino odnosno Gluehwein servira se u božićnim šalicama koje možete ili vratiti radi kaucije ili zadržati kao suvenire.

4. Tallinn, Estonija

Stari srednjovjekovni dio Tallinna okružen je zidinama i ispresijecan uskim uličicama u kojima neke kuće datiraju još iz 13. stoljeća. Glavno božićno drvce tijekom adventa okruženo je kućicama na kojima se prodaju tradicionalni specijaliteti uz popularan goelgi, estonsku verziju kuhanog vina. Po cijelom gradu prodaju se i tradicionalne figurice estonskih patuljaka, tj. gnomova koji prema legendi nose darove dobroj djeci.

Helsinki, Finska Helsinki, Finska (Foto: Getty Images)

5. Helsinki, Finska

Helsinki je nevjerojatan spoj starinske i moderne arhitekture. Kako je tijekom adventa u tom gradu mrak gotovo cijelog dana, možete maksimalno uživati u treperenju raznolikih lampica kojima je grad okićen. U Južnoj luci velika je pješačka zona s kafićima i velikim božićno ukrašenim brodom. Stara tržnica drugo je mjesto na kojem možete uživati u duhu Božića, kao i u tradicionalnim delikatesama, a na Trgu senata nalazi se božićno drvo toliko veliko da gotovo zaklanja katedralu.

6. Reims, Francuska

Reims je glavni grad pokrajine Champagne i osim klasičnog kuhanog vina na adventskim kućicama u Reimsu pronaći ćete i najfinije šampanjce. U blizini katedrale u kojoj su okrunjeni gotovo svi francuski kraljevi nalazi se božićni sajam na kojem ne smijete propustiti probati tartiflette - krumpir i slaninu umočenu u rastopljeni sir. U Francuskoj blagdani ne smiju proći bez kamenica i paštete od guščje jetre, a oboje odlično paše uz čašu šampanjca.

7. Tbilisi, Gruzija

Ovaj je grad idealan za one koji Božić žele proslaviti dva puta. Božićni sajam počinje oko 20. 12. kako bi obuhvatio katolički Božić, ali se proteže sve do sredine siječnja (najmanje do pravoslavnog Božića 7. 1.). Glavni božićni sajam nalazi se pokraj zgrade opere, a kućice nude gruzijski sir, kuhano vino i ogromne količine slatkiša. Božićno selo čeka vas na trgu Orbeliani - tamo se održavaju parade i koncerti koji garantiraju odličnu atmosferu.

Čudesni i usred zime: Talijanski gradovi u kojima vrijediti provesti blagdansko razdoblje Italija - 1 Italija - 2 Italija - 3 +1 Italija - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju