Kad je o hrani riječ, teško je išta u Torinu usporediti sa spektaklom koji svake subote pruži tržnica Porta Palazzo. Smještena na glavnom trgu, izvan dvije unutrašnje tržnice, na njoj vas čekaju najsvježiji okusi grada.

Također, zaboravite na modernu tržnicu Centrale i zaputite se radije prema Antica Tettoia dell'Orologio, gdje ćete naći sireve, salame, a možda čak i bijele tartufe! U Torinu ćete na pravi način upoznati kuhinju regije Pijemont, a u centru valja posjetiti dva sjajna restorana – Consorzio i Antonio Chiodi Latini.

Zeleno, što volim zeleno

Ovaj put ne pričamo o zelenom u smislu prehrane, već o zelenim površinama kojih je grad prepun, bilo da je riječ o ogromnim parkovima, bilo o romantičnim trgovima. Ipak, najbolji pogled puca iz parka Leopardi. Popnite se do brončane statue podignute u čast poginulih vojnika iz Prvog svjetskog rata i uživajte u panorami Torina.

Inspiracija

Iako je super posjetiti Egipatski muzej, ili umjetnički hub OGR u kojem se uvijek događa nešto zanimljivo, isplati se otići u ne toliko razvikani Museo dell'Uomo. Radi se zapravo o tri muzeja iz 19. stoljeća, koji su posvećeni ljudskoj anatomiji, kriminalnoj antropologiji i – voću. Razgled muzeja vratit će vas u povijest grada, u Torino od prije dva stoljeća.

Četvrt koja se ne propušta

Torino je industrijski grad, a kako biste upoznali njegovu povijest – najbolje je sjesti u metro i odvesti se u četvrt Lingotto. Nalazi se tek 10 minuta vožnje od centra, a kad dođete tamo izgledat će vam kao da ste zašli u drugi svijet, jer će se oko vas stvoriti tvornice sagrađene na početku 20. stoljeća. Tu se nalazi nekadašnja Fiatova tvornica, zajedno s umjetničkom galerijom obitelji Agnelli, ali i nekadašnja tvornica vermoutha u kojoj je sad smješten Eataly. Naravno, može se pronaći i pokoje dobro mjesto za fino piće, a jedno od takvih je i il Coguaro.

Noćni život

Torino je grad običaju znanog kao aperitivo. Stvar je jednostavna, platite piće, a uz njega imate besplatan pristup švedskom stolu s hranom. Naravno, cijene pića su ipak nešto više, pa ćete obično koktel platiti 10 eura i dobiti pristup stolovima sa salatom, tjesteninom i paštom. Ipak, treba reći kako kvaliteta hrane tu baš i nije na najvišoj razini. Bolje je priuštiti sebi autentično iskustvo, i otići u bar kao što je Lanificio San Salvatore, u kojem primjerice proizvode svoj vermouth.

Noćenje

Sasvim ga je u redu potražiti u blizini već spomenute tržnice Porta Palazzo, gdje se sobe u hotelu San Giors, koje su sve ukrašene radovima lokalnih umjetnika, mogu dobiti za 600 kuna naviše. Da budemo jasni, riječ je o dvokrevetnim sobama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju