15 četvornih kilometara sreće, otočića koji se naziva i Vratima Dalmacije, kao i otok pješaka, bez obzira na svoju veličinu krije brojne ljepote – i poneku tajnu. Otok Silba je je prepuna raskošnih dvorova, opasanih visokim zidinama, ali i crkvama. Njegovi stanovnici, nerijetko bi bili više na moru nego kod kuće i tek bi se u starosti smirili na otoku. Neki od njih, osim neizbrisivih uspomena, sa sobom bi donosili i veliko bogatstvo. Mnogi mornari sa Silbe većinu života bi lutali morima, a upravo takva priča veže se uz Toretu, spomenik ljubavi koji se uzdiže usred Silbe.

Priča o dvije Antonije

Prema legendi, sagradio ga je kapetan Petar Marinić 1872. godine kako bi ga njegova voljena Antonija mogla ondje čekati dok on istražuje svijet na valovima. No, nakon godina iščekivanja, odustala je te se udala za drugoga. Godine su prolazile i Petar se konačno vratio te naišao na skupinu mladih djevojaka, među kojima se nalazila i jedna koja ga je podsjetila na ljubav iz mladosti. Ispostavilo se da je djevojka, također Antonija, kći žene koju je godinama prije ostavio na otoku. Nakon nekog vremena, Petar je oženio mladu djevojku te su oni dugo godina sretno živjeli. I danas se na otoku može vidjeti kapetanov grob, na kojem je Marinić još za života dao uklesati riječi: "Petar Marinić, kapetan, 1891. Jao onomu tko makne ove kosti."

Nevera Zanimljivosti Nevjerojatni svjetski rekordi koje drže Hrvati: Ludi uspjesi kojima se Lijepa Naša upisala u povijest

Štulićeva Gracija 

Nešto urbanija, ali također zanimljiva priča o ljubavi na Silbi veže se uz Johnnyja Štulića i Azrin hit. Navodno je Štulić dobio inspiraciju za pjesmu o Gracij upravo na Silbi, gdje se u nju zaljubio. I Austrijanka Suzy F još jedna je Štulićeva ljubav sa Silbe, koju je opjevao u istoimenoj pjesmi. Odvede li vas put na Silbu, izgledi za ljubav su vam vrlo visoki, ako zbog ničeg drugog, onda zbog predivnih plaža, modrog mora i srdačnih domaćina.

10 mjesta gdje ćete pojesti neke od najboljih pizza u Hrvatskoj - i poželjeti se vratiti Aquarius Aquarius - 5 Aquarius - 2 +24 Ruspante - 12

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju