Mnoga mjesta s popisa UNESCO-ove Svjetske baštine nalaze se u stalnoj opasnosti od uništenja ili degradacije. Od ratova do jednostavno nedostatka brige, potresa ili urbanizacije, ove svjetski poznate znamenitosti suočene su s prijetnjama kako prirode, tako i ljudi.

Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, možemo vam pokazati pet ugroženih lokacija s UNESCO-ove liste, koje su na stranici Budget Direct oživljene, te je moguće, običnim klikom na sliku, vidjeti kako su te znamenitosti izgledale nekad, a kako izgledaju sad. Mi vam donosimo popis mjesta i njihovu povijest, a za provjeru kako su nekad znamenitosti izgledale, provjerite sljedeći link.

Hatra, Irak

Sve donedavno, Hatra je bila najbolje očuvani partski grad. Poznata tvrđava sagrađena je na prijelazu iz 3. u 2. stoljeće prije Krista, zaštićena kilometarskim zidom. Ona je bila i glavni grad prvog Arapskog kraljevstva, no sasanski kralj Ardashir I. uništio ju je u trećem stoljeću. Ostala je tako neotkrivena sve do 19. stoljeća, a Unesco ju je na listi ugroženih stavio 2015. godine, nakon što su Isisovi militanti počeli uništavati grad.

Leptis Magna, Libija

Nekad davno, ovo je bio treći najvažniji rimski grad u Africi, odmah poslije Kartage i Aleksandrije. U gradu se posebno ističe kazalište ukopano u nisko brdo, ali i slavoluk Septimija Severa. Nažalost, Leptis Magna je gadno stradalo u zadnjim građanskim sukobima u Libiji, i teško će se ikad uspjeti obnoviti do neke pristojne razine

Palmira, Sirija

Ako je nešto postalo simbolom ugrožene baštine, onda je to svakako Palmira, koja je također jako loše prošla u ratnim zbivanjima. Isilovci su između ostalog, uništili i hram Bel, koji je datirao iz 1. stoljeća. Iako hram nije u potpunosti uništen, nakon miniranja, od njega je ostalo jako, jako malo.

Vojno utvrđenje Portobelo San Lorenzo, Panama

Počevši od 16. stoljeća, španjolska kruna izgradila je niz utvrda duž karipske obale Paname kako bi zaštitila transkontinentalnu trgovinu. Jedna od njih je i Portobelo San Lorenzo, građena kroz dva stoljeća. Ona je jasno pokazala evoluciju španjolske kolonijalne vojne arhitekture, no nažalost, utvrdu ugrožavaju priroda i urbanizacija. Stoga se od 2012., i ova utvrda našla na Unescovom popisu.

Stari grad Jeruzalem i njegovi zidovi, Izrael

Grad Jeruzalem dom je građevina kulturnog značaja građenih stotinama godina. Slavni Zid plača potječe još iz 1. stoljeća prije Krista, a tu je i slavna kupola. UNESCO je stari grad stavio na popis ugroženih zbog oštećenja koje svakodnevno izaziva urbanizacija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju