Zovu je „drvetom koje ništa ne traži, a mnogo daje“, „kraljicom Mediterana“, simbolom mira, života i vječnosti. Pa kako onda ne bi zaslužila da po njoj ime nosi i gora – makar nje gotovo da i nema na njoj? Ironija je i ta da drvo mira poštuju u regiji krvavih obračuna dvaju naroda koja imaju isti naziv za njega: zait tj. zaitun.

Riječ je, naravno, o maslini, a regija koju spominjemo jest Sveta Zemlja. Točnije, sveti grad Jeruzalem oko kojeg se spore Palestinci i Izraelci. Masline ne mare, vidjele su kroz tisuće godina života i veće sukobe, vojske koje prolaze i carstva koja se urušavaju. Jedno takvo mjesto s kojeg su od davnina promatrale povijest je i tzv. Maslinska gora (Mount of Olives), točnije gora visoka 826 metara s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na Jeruzalem.

Danas je poznatija kao lokacija na kojoj se već tisućljećima nalazi židovsko groblje s preko 150 tisuća grobnica, a od posebnog je značaja za Židove jer su se ovdje nalazile i antičke grobnice biblijskih kraljeva te utjecajnih političara i vođa u periodu Kraljevstva Izrael. Tradiciju su nastavili i danas neki izraelski političari koji su još za života tražili da ih se sahrani upravo ovdje, za što su potrebni velik ugled i novac.

Prema vjerovanjima, na Maslinskoj gori ispisani su i značajni događaji u životu Isusa Krista. Predaja kaže kako je ovdje dolazio promatrati Jeruzalem pod noćnim nebom te podučavati učenike, a posjetio ju je i uoči Judine izdaje kada se molio u Getsemanskom vrtu u podnožju planine. Inače, Getsemanski vrt su u 17. stoljeću kupila tri Hrvata, braća Antun, Pavle i Jakov Branković iz Sarajeva, te ga poklonila franjevačkim redovnicima. Tome svjedoči i ploča postavljena njima u spomen.

Zbog izraelsko-arapskih sukoba koji su obilježili period nakon Drugog svjetskog rata kada je osnovana država Izrael, i Maslinska gora upala je u kaos političkih podjela, barikada, vojske i zabrana. Dok je sukoba živućih, ni mrtvi neće imati mira – tako bi se mogla nazvati tužna povijesna epizoda tijekom koje su oštećene brojne grobnice, primjerice onih izraelskih političara koji su bili trn u oku susjednim zemljama.

Danas je situacija pod kontrolom i grobnice su obnovljene, a gora je postala hodočasnička destinacija za katolike, pravoslavce i protestante sa svih strana svijeta. Ovdje mogu pronaći i luteransku, rimokatoličku te rusku pravoslavnu crkvu, grobnicu za koju se vjeruje da pripada Isusovoj majci Mariji, pa čak i hotel.

Sve je tu u ovom kutku Svete Zemlje – samo je drveća mira manje nego prije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju