Oko 128 kilometara sjeveroistočno od Afrike i 96 kilometara južno od Sicilije nalazi se Gozo, kameni otok okružen prekrasnim Sredozemnim morem. Ovaj otok je udaljen od veće sestre od Malte 15 minuta trajektom iz luke Chirkewwa. Gozo je raj za pješake, ronioce i sve one koji traže miran odmor. Nedavno je portal Low Cost Holidays opisao ovaj otok kao savršeno mjesto za odmor za obitelji i parove koji žele otkrivati neolitičke hramove u Viktorijanskom stilu, upijati krajolike prilikom šetnje u Dwejri i rashladiti se sa čašom ledeno hladnog, i isključivo ledeno hladnog domaćeg piva Cisk.

Najimpresivnija je činjenica da, usprkos tome što je samo 15 kilometara dug i 6 kilometara širok, prepun utjecaja drugih kulutra. Kada se trajektom vozite prema otoku lako se možete oteti dojmu i zamisliti da se vozite prema marokanskoj obali. Egzotične biljke, kuće s ravnim krovovima i sunce koje svemu daje topli sjaj. Vizurom luke dominira crkva na kojoj je vidljiv utjecaj arapske kulture, te kuće koje su nanizane uz brežuljak. Kad se jednom zaputite u grad, ubrzo shvatite da ste se našli u nekadašnjoj britanskoj koloniji. Na to vas na svakom uglu podsjećaju crvene telefonske govornice. Postoji dobar razlog za nesvakidašnji sraz ovih kulutra - ovaj otok je nastanjen pripadnicima afričke, talijanske, britanske i arapske kulture. Rimljanima u 218 st. prije Krista, Arapima od 870. godine te Britancima od 1800. godine otkad je Malta službeno pod Britanskom krunom. Afrička kultura ostavila je svoj utjecaj zbog same blizine otoka ovom golemom kontinentu. Toliko su blizu da se pijesak iz Sahare nošen jakim olujama redovno zaustavlja na ovom otoku.

Gozo je pravo mjesto za ronjenje i plivanje. Ne samo da je more kristalno čisto nego je obala prožeta nekim od najljepših prizora na svijetu. Na otoku se nalazi slana laguna koja je povezana s oceanom kroz prirodni tunel što prolazi kroz stijene. Iako s površine izgleda plitko, prosječna dubina jezera kreće se oko 30 metara, što ga čini jednim od najboljih mjesta za ronjenje u državi. Sljedeća atrakcija koja se nalazi na obali je Azurni prozor koji je nastao godinama erodiranja. Ova predivna struktura uzdiže se 50 metara iznad mora formirajući svojevrstan prozor prema moru. Nažalost, mnogi stručnjaci se slažu da bi se uskoro mogao urušiti. Nedaleko od Azurnog prozora nalazi se Plava rupa, slano jezero dubine 16 metara na čijem dnu se nalazi tunel kojim je povezano s morem.

Uz prelijepu prirodu ovaj otok otok dom je i najstarijim građevinama na svijetu. Ovdje se nalazi 5800 godina star hram Gagantija. Ovo područje je pod posebnom zaštitom UNESCO-a, a od nedavno je otvoreno za posjetitelje koji mogu lutati uređenim stazama i istraživati gradnju megalitskih spomenika. U blizini plaže Ramla nalazi se malena pećina za koju se pretpostavlja da je u nju Calypso zatočila Odiseja na sedam godina. Iako pristup pećini imaju samo rijetki, možete ju vidjeti s uređenog vidikovca na kojem je ispisana i cijela priča iz homerove Odiseje, a ujedno se pruža i predivan pogled na plažu. U selu Gharb nalazi se muzej narodne umjetnosti u kojem su smješteni neki od najfascinantnijih objekata pronađeni na ovom malenom otoku.

Dakle, ako ste već na Malti, posjetite i Gozo, nema vam druge! Sretan put!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju