Lonely Planet je krajem prošle godine Uzbekistan proglasio najpoželjnijom destinacijom za 2020. zbog promjena u izdavanju viza, nakon što se predsjednik Shavkat Mirziyoyev odlučio pozabaviti reformama kako bi privukao turiste u zemlju.

I dok čekamo da se putovanja vrate u normalu možemo sanjati o Samarkandu, prekrasnom uzbekistanskom gradu plavih mozaika koji se smatrao jednim od najvažnijih mjesta na putevima svile.

Kultura i tradicija ovdje se isprepliću kroz 2 750 godina povijesti. Putovanje do Samarkanda će potrajati, no nećete požaliti. Najbolja opcija je let avionom iz Budimpešte. Naš je prijedlog da kombinirate let do Moskve, a zatim od tamo nastavite do Samarkanda.

Let će trajati devet sati, a za njega ćete izdvojiti od 150 eura ili više. Kad stignete do aerodroma, do centra ćete biti udaljeni svega šest kilometara, a najbolja je opcija da za prijevoz uzmete taksi. Možete se odlučiti i na vožnju vlakom do Samarkanda, no u tom slučaju putovanje će trajati dugih četiri dana i potrošit ćete previše novaca, ali i vremena.

Gradom se možete kretati koristeći autobuse, tramvaje ili taksi, ovisno o vlastitim preferencijama. Gotovo sve postaje nalaze se u blizini najvažnijih turističkih atrakcija, stoga nećete trebati puno šetati, osim ako baš to želite.

Drevna Macaranda

Samarkand je jedan od najstarijih gradova središnje Azije i uz njega se vežu mnoge zanimljivosti. U 4. stoljeću bio je poznat pod nazivom Macaranda, a osvojio ga je čak i Aleksandar Veliki.

Danas tamo možete vidjeti mnoge ostatke prošlosti zahvaljujući starom srednjovjekovnom dijelu, ali i noviji dio grada koji se počeo graditi nakon ruskih osvajanja u 19. stoljeću.

Nekad je stari dio grada bio obavijen ulicama koje su vodile prema samom središtu kroz šest vrata uz zidine izgrađene u 11. stoljeću, dužine čak osam kilometara. Impresivno, zar ne? Nažalost, zidine više ne postoje, no možete ih vidjeti u nekadašnjim planovima grada.

U starom dijelu grada i danas možete vidjeti neke od najljepših spomenika srednjoazijske arhitekture koji su nastali u razdoblju od 14. pa sve do 20. stoljeća, a sigurni smo da ćete ih i istražiti.

Put svile

Samarkand je grad u kojem je zaista očuvana tradicija rezbarenja drveta, bakroreza, keramike, zlatarstva, tkanja svile i mnogih drugih drevnih zanata, a koliko sve ovo vrijedi potvrdio je UNESCO, uvrstivši ga na popis Svjetske baštine pod nazivom Samarkand – raskrižje kultura.

Upravo je ovaj grad u antičkom i srednjem vijeku bio jedno od najvažnijih mjesta zahvaljujući svojoj lokaciji. Tako su kroz njega prolazili gotovo svi koji su se našli na putu iz Kine i Indije jer se nalazio na spojevima trgovačkih puteva svile.

Kako se razvijala industrija, tako je grad 1888. godine dobio i željezničku prugu zbog čega je postao i središte za izvoz pamuka, riže, kože, svile ali i voća. Zanimljiva je i priča o nastanku imena grada, a okosnica priče je ljubav između djevojke i muškarca.

U princezu Kant (što u prijevodu znači šećer) zaljubio se Samar. Priča je tužna zbog činjenice da oboje nisu pripadali istome staležu, stoga je njezin otac, u trenutku kad je saznao tko je ljubav njegove kćeri, odbio dati blagoslov za brak.

Nakon saznanja i odbijanja, otac je naredio svojim podanicima da Samara ubiju, a djevojka se zbog tuge bacila s krova njihova dvorca. Narod je bio užasnut ovom nesretnom ljubavnom pričom i odlučeno je da grad njima u čast nosi naziv Samarkand.

Samarkand je i važno religijsko središte, a najzastupljenija religija na ovom području je islam kojeg su ovdje nakon osvajanja grada raširili Arapi. Danas tamo na gotovo svakom koraku možete svjedočiti i mnoštvu arhitekture inspirirane Islamom.

Što razgledati? 

Trg Registan nezaobilazno je mjesto u gradu. Radi se o starom križanju trgovačkih puteva svile koji su kroz povijest prolazili mnogi. Upravo ovdje nalaze neki od najvažnijih spomenika islamske umjetnosti.

Ulugbek Medressa je nekoć bila glavno mjesto obrazovanja u gradu zahvaljujući Ulug-begu, unuku velikog osvajača Timura. Ovdje su podučavali filozofiju i znanost, a zgrada se nalazi s desne strane trga.

Nasuprot je Sher Dor, zgrada koja podsjeća na tigra, a u njezinoj unutrašnjosti pronaći ćete neke od najznačajnijih mozaika u gradu. Ona koja pak se nalazi u samom središtu zove se Tilla-Kari Medressa i mnogi je smatraju najljepšom džamijom.

Uz dvorište koje je krasi zaista je impresivan prizor, a tamo ćete se nauživati u izložbi fotografija grada kroz prošlost, dok je apsolutni favorit unutrašnjost ukrašena zlatnim lišćem. Sve tri zgrade su zapanjujuće, a najbolje je da ih posjetite odmah ujutro kada nema gužve.

Fascinantna je i džamija Bibi-Khanym koju krasi predivna tirkizna, a nikako nemojte propustiti i posjetiti i najveći bazar u gradu Siyob. Tražite li pak lokalne suvenire kao što je oslikana keramika ili pak vez, mjesto na kojem ćete provesti vrijeme je ulica Tashkent.

Nikako ne propustite i mauzolej Guri Amir u kojem je pokopan veliki osvajač Timur, a ako ste zainteresirani za još grobnica, vaše odredište biti će Shah-i-Zinda što u prijevodu znači grobnica živog kralja. Unutar kompleksa nalazi ih se nekoliko, a iznenadit će vas što u nekojima možete vidjeti izrezbareni 3D prikaz lica preminulog. Ulaznicu ćete platiti 15 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju