Svi znamo za talijansku „čizmu“, specifičan geografski oblik koji ima i koji se sasvim slučajno uklapa u talijansku reputaciju jedne od modnih prijestolnica svijeta. No, znate li kako se zapravo zove talijanska čizma, tj. njena peta? Riječ je o regiji zvanoj Salento – prepunoj idiličnih lokacija i atrakcija, koja je začudo manje prekrcana turistima od brojnih drugih mjesta.

Salento počinje tamo gdje završavaju brdašca Valle d'Itria, a zemlja se nastavlja na jugoistok točno između dva mora: Jonskog i Jadranskog. Putem do ruba Italije susrećemo šarmantne gradiće i predivne plaže, a ovo je samo nekoliko destinacija koje se isplati obići.

Gallipoli - kale polis ili predivan grad

Stari grad Gallipoli možda će vas odmah podsjetiti na Dubrovnik onako isturen u more i opasan debelim zidinama. Prema legendi ga je osnovao kretski kralj Idomenej, a u antici je bio dio Velike Grčke na što upućuje i njegovo ime izvedeno od grčke fraze „kale polis“ tj. predivan grad. Također, ovo je bilo jedno od međunarodnih sjedišta trgovine uljem i vinom, dok se danas uz to orijentirao i na turizam te ribarstvo. Nedavno smo donijeli popis najsigurnijih destinacija za LGBTQ+ putnike, pa napomenimo onda da je upravo Gallipoli jedna od njih. Naime, grad je poznat po živahnoj LGBTQ+ sceni do te mjere da ga često zovu Gay-lipoli.

Lecce - Firenca juga

Lecce je grad poznat i kao „Firenca juga“ zbog svoje raskošne arhitekture toliko specifične da je i ona dobila poseban naziv: Lecce barok. Neki će ga prozvati i najljepšim gradom Apulije, no to ćemo ostaviti putnicima na procjenu. Spomenimo samo da ga ne smijete zaobići – naročito njegove romantične povijesne trgove, bazilike, katedrale i zanimljive muzeje kao što je to muzej židovske povijesti u Lecceu zvan Palazzo Taurino.

Lecce, Salento, Italija - 8 Lecce, Salento, Italija - 8 (Foto: Getty Images)

Grčki gradovi: Calimera, Soleto, Zollino, Martano…

Da, zvuči neobično no desetak manjih mjesta na talijanskoj peti zapravo nosi titulu „grčkih gradića“. Uspomena je to na bliske veze koje su Salento i Grčka imali kroz povijest, a koji se i danas osjeti u gastro ponudi, vjerskim običajima i festivalima, glazbi pa čak i lokalnom dijalektu poznatom kao Grika. Svi ovi gradići smješteni su u maloj regiji zvanoj Grecia Salentina i vrlo ih je lako obići u jednom mahu autom.

Plaže mjesta Torre San Giovanni

Stignete li u sezoni kupanja i sunčanja, nemojte propustiti uživanciju na plažama Torre San Giovanni. Poznate su po bijelom pijesku i tirkiznom moru, a lako je pronaći nešto za sebe: između onih živahnijih na kojima cvate ponuda vodenih sportskih aktivnosti i onih mirnijih u kojima se možete sklupčati pod suncobranom uz dobru knjigu i koktel.

Litice Torre Sant'Andrea

S druge strane pete nalazi se jedan od najljepših prizora i simbola regije: tzv. Torre Sant' Andrea, čudo prirode nastalo djelovanjem mora i vjetra na kamen koje je rezultiralo spektakularnim stijenama i formacijama. Ovdje se možete kupati, pa čak i roniti između litica (samo oprezno i ako znate kako), a noćni život poznat je po svojim reggae prizvucima.

Torre Sant'Andrea, Salento, Italija - 4 Torre Sant'Andrea, Salento, Italija - 4 (Foto: Getty Images)

Castello di Ugento, Apulija

Impresivna palača iz 17. stoljeća ponovno je oživjela nakon što je Massimo d'Amore (bivši direktor Pepsija) uložio 12 milijuna dolara u njenu obnovu te je otvorio javnosti u obliku hotela. Ne morate nužno biti gosti da biste uživali u vrtu palače uz čašu kave, no ako želite malo više zaroniti u ovaj svijet, možete posjetiti ovdašnji muzej umjetnosti ili čak tečaj kuhanja.

Mjesta tisućljetne povijesti i uživanja u trenutku: Najljepši trgovi Europe koje morate vidjeti Trgovi, Europa - 10 Trgovi, Europa - 9 Trgovi, Europa - 8 +7 Trgovi, Europa - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju