Europa je poznata po svojim predivnim javnim trgovima koji odišu tisućljetnom poviješću i autentičnim duhom. Dok u brojnim modernim gradovima javne površine karakteriziraju sterilni stil, beton, parkinzi i bezlične avenije, Europa se još uvijek može pohvaliti gotovo filmskim lokacijama na kojima se stanovnici nalaze i samo sjede uživajući u gradskom šušuru.

Prema istraživanjima brojnih portala za putovanja, upravo su ovo jedni od najljepših europskih trgova – ako smo koji izostavili, nije namjerno. Konkurencija je naprosto prevelika.

Plaza de España (Sevilla, Španjolska)

Plaza de España ili jednostavno Španjolski trg u Sevilli uvijek ćete pronaći na popisima najljepših europskih trgova, a već na prvi pogled jasno je i zašto. Podignut 1928. godine, ovaj trg je svojevrsni muzej arhitekture na otvorenom – ovdje se izmijenjuju barok, renesansa i orijentalna španjolska arhitektura.

Zbog njegovog okruglog oblika zovu ga trgom koji „grli svoje posjetitelje“ u širini od 170 metara. Njegov izgled osmislio je slavni domaći arhitekt Anibal Gonzalez, a prostire se na čak 50 000 metara kvadratnih. Unutar njega nalazi se i kanal kojim možete zaploviti u ovo predivno romantično iskustvo.

Plaza de España (Sevilla, Španjolska) Plaza de España (Sevilla, Španjolska) (Foto: Shutterstock)

Starogradski trg (Prag, Češka)

Između Vaclavskog trga i slavnog Karlovog mosta nalazi se jedan od najromantičnijih europskih trgova: povijesni Starogradski trg. Na njemu se nalaze dvije poznate crkve – srednjovjekovna Crkva Majke Božje te Crkva sv. Nikole sa zvonikom s kojeg se pruža lijep panoramski pogled na trg. Ovdje ćete pronaći i staru gradsku vijećnicu te treći najstariji astronomski sat na svijetu koji potječe s početka 15. stoljeća.

Starogradski trg je naprosto nemoguće zaobići ako dolazite u Prag, a budući da se turistima često polomi jezik dok izgovore njegovo originalno ime (Staromestske namesti), savjetujemo vam da ga pri traženju uputa od lokalaca oslovljavate s jednostavnijim imenom: Staromak.

Veliki trg (Bruxelles, Belgija)

Središnji trg u Bruxellesu poznat je po svojim starim cehovskim građevinama kao što su Kraljevska kuća i Gradska vijećnica. Koliko je trg poznat i popularan, ali i značajan, svjedoči i podatak da ga je UNESCO uvrstio na popis mjesta svjetske baštine u Europi 1998. godine kao primjer skladnog spoja javnih i privatnih građevina.

U srednjem vijeku ovaj trg okruživale su natkrivene i zatvorene tržnice, no nažalost gotovo sve zgrade uništene su u francuskom bombardiranju krajem 17. stoljeća.Trg baš nije imao sreće jer su krajem 18. stoljeća njime protutnjali revolucionari koji su uništili sve kipove koje su smatrali reakcionarnima (a to su bili gotovo svi).

Danas su zgrade obnovljene, a na nekim kultnim mjestima podignute su prikladne zgrade koje čuvaju duh nekadašnjih – pa je tako recimo Kuća pivarskog ceha danas Muzej piva. Tko je imao sreće da ljeti posjeti ovaj trg, zna i za popularni tepih od cvijeća koji ga prekrije na nekoliko dana. Što reći nego: obavezno posjetiti!

Veliki trg (Bruxelles, Belgija) Veliki trg (Bruxelles, Belgija) (Foto: Shutterstock)

Trg Sv. Marka (Venecija, Italija)

Imamo i mi svoju verziju, no Piazza San Marco ipak ostaje Piazza San Marco. Legendarni glavni trg talijanske Venecije čak je (navodno) i sam Napoleon prozvao „najljepšim salonom Europe“. Predivni trg niknuo je na ovom mjestu u 9. stoljeću, a s vremenom je proširen i postao središte Venecije. Na njemu se družilo, ali i radilo – tu su se nalazili svi važni uredi mletačke države.

Najpoznatija građevina na ovom predivnom i harmoničnom trgu je bazilika svetog Marka s poznatim zvonikom. Riječ je o venecijanskoj katedrali te primjeru bizantske arhitekture, a lako ćete ju prepoznati po pozlaćenih bizantskim mozaicima zbog čega ju i zovu „crkvom od zlata“. Tu je i tzv. Duždeva palača, gotičko zdanje u kojoj je živio, logično, mletački dužd. Danas se u njoj nalazi muzej s vrijednim umjetničkim dijelima, pa nemojte preskočiti ovaj muzej koji uživa veliku popularnost i posjećenost.

Crveni trg (Moskva, Rusija)

Tko ga ne bi prepoznao i da ga se probudi u 3 ujutro? Najpoznatiji trg ruske prijestolnice nosi laskav nadimak „srce i duša Rusije“, a 1991. godine je zajedno s Kremljem uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Premda je poznat po ciglama koje mu daju crvenu boju, ovaj trg uopće ne nosi naziv Crveni iz tog razloga. Naime, pridjev crveni na ruskom jeziku znači i krasni – pa je tako ovaj trg za ime dobio kompliment. Točnije, dobila ga je Katedrala Vasilija Blaženog koja dominira njegovom panoramom. Dao ju je izgraditi Ivan Grozni u 16. stoljeću, a dok ju gledamo, samo pomišljamo: pa možda i nije bio tako grozan…

Piazza Navona (Rim, Italija)

Trg Navona predivan je barokni trg u Rimu koji ponovno dovodi Italiju na naš popis. Njegov specifičan oblik potječe od starorimskog hipodroma koji se nalazio na ovom mjestu, a i danas se na njemu mogu vidjeti ostaci nekadašnjeg Domicijanovog stadiona koji je mogao primiti čak 30 tisuća gledatelja.

Njegov raskošan izgled rezultat je poznatih talijanskih nadmetanja između utjecajnih obitelji koje su svoju moć i ukus demonstrirale kroz arhitekturu i gradnju. Trg je poznat po svojim predivnim fontanama koje su atrakcija same po sebi, pa bismo mogli hrabro zaključiti da bi bio grijeh doći u Rim i ne vidjeti papu… ali i Piazza Navonu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju