Dubrovnik – jadranski biser koji je omiljena destinacija brojnim turistima. Ljeti se čini kao da je ovaj prekrasni povijesni grad zapravo centar svijeta. Toplo more, prekrasne plaže, bogata kulturna i povijesna baština, odlična hrana i srčano stanovništvo, samo su neki od razloga zašto Dubrovnik godišnje posjeti skoro dva milijuna ljudi.

Koje su vam prve asocijacije na Dubrovnik? Domaći, ali i strani turisti najčešće će odgovoriti Game of Thrones, Zidine, Sveti Vlaho, otok Lokrum, plaža Banje te brdo Srđ koje se uzdiže sa sjeverne strane Dubrovnika. Međutim, u Dubrovniku i okolici može se pogledati još puno mjesta koja ostavljaju bez daha, a malo tko zna za njih.

Pripremili smo mali vodič kroz Dubrovnik za one koji vole malo više istraživati.

1. Pasjača

U malom, konavovskom selu Popovići, smjestila se plaža koja ostavlja bez daha. Put do plaže je pravi trening, ali kada dođete na svoje odredište i ugledate prizor, shvatite da vrijedi svake upale mišića. Na plažu se dolazi strmom stazom koja je uklesana u stijeni. Mobiteli vam ondje mogu služiti samo za fotografiranje jer na Pasjači nema signala.

Nakon desetak minuta šetnje, dolazite do tunela, a onda slijedi prizor kakav ćete vidjeti malo gdje na svijetu. Pedeset nijansi plave, sitni bijeli kamenčići i toplo more svrstat će ovu plažu na sam vrh ljetnih destinacija koje ste posjetili. Jedini „problem“ je činjenica da nema hlada, trgovine ni wc-a pa nije savršen izbor za roditelje s klincima.

Pasjača nije prirodna plaža. Nastala je za vrijeme Drugog svjetskog rata. Portal European Best Destinations, Pasjaču je 2019. proglasio najljepšom plažom u Europi.

Ako vas zanima više o lijepim plažama u okolici Dubrovnika, kliknite ovdje.

2. Petka – zelena pluća u srcu grada

Malo tko zna za ovaj vrijedni šumski prostor koji se uzdiže iznad lapadskog poluotoka. Za sve one koji se žele maknuti od ljetnih gužvi, predlažemo šetnju stazama Velike i Male Petke. Na svega nekoliko kilometara od centra grada možete uživati u mirisu borova i otkrivanju zanimljivosti iz životinjskog i biljnog svijeta. Manje je poznato da ova dva brežuljka još od 1987. spadaju u zaštićenu prirodnu baštinu zbog izuzetno razvijene cjelovite šume alepskog bora i makije. Odnedavno su uređene pješačke i biciklističke staze pa domaći ljudi Petku smatraju rekreacijskim dijelom grada.

3. Arboretum Trsteno

Svega 20 kilometara od Dubrovnika, smjestilo se malo primorsko mjesto Trsteno. Mjesto je poznato po svojoj bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama i 500 godina starim azijskim platanama. U Trstenom se smjestio najstariji arboretum u Hrvatskoj pa je ovo mjesto savršen izbor za sve one koji vole istraživati hrvatsku, ali i svjetsku floru.

Arboretum je niknuo davne 1494. godine oko jednog od brojnih ljetnikovaca na tom području. Pomorci su kroz povijest sa svojih putovanja donosili sadnice egzotičnog bilja pa danas u Trstenom možemo pronaći meksičke kaktuse, australske eukaliptuse, japanske ruže, gigantske platane i još mnogo zanimljovog, rijetkog bilja.

Šetajući arboretumom, naići ćete na Neptunovu fontanu, baroknu građevinu u kojoj plivaju ribe, kornjače i male zmije. Šetnja će biti ugodna i za vrijeme najvećih vrućina zbog visokih stabala i „debelog“ hlada.

4. Sokol kula

Nedaleko Dubrovnika, nešto bliže Pasjači, u prekrasnim Konavlima, smjestila se jedna od najljepših srednjovjekovnih građevina u Hrvatskoj. Sokol kula nudi nezaboravan pogled na prekrasne Konavle, a domaći ju smatraju svojim zaštitnikom. Sokol kula je nastala na prirodnoj stijeni, a svoj je konačan oblik dobila 1419. U doba slavne Dubrovačke republike je služila za pohranu municije te za spremanje zaliha žita i vina. Glavna funkcija je bila obrambena, a kad je opasnost prijetila republici, ondje su se skrivali svi mještani sela Dunava. Tvrđava je preživjela i veliki dubrovački potres 1667., a najnoviji arheološki nalazi potvrđuju da je ondje život postojao još od bakrenog doba, 2300 godina prije Krista.

5. Kuća Vlahe Bukovca

Ovo je nazaobilazna destinacija za sve ljubitelje umjetnosti. U prekrasnom Cavtatu, na samom jugu Hrvatske, smjestila se kuća jednoj od najpoznatijih hrvatskih slikara i začetnika hrvatskog modernog slikarstva. Radi se o tipičnoj građanskoj kući – kamenoj dvokatnici s vrtom koja pomno prikazuje obični život toga kraja i doba. Zanimljivo je da ondje postoji kontinuitet života još od antike. Prilikom iskopa zemlje, oko kuće su pronađeni ostaci građevine iz rimskog doba, podnice, tegle, keramika i dvije posudice.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju