„To što si sada ti, nekad smo bili mi. To što smo sada mi, jednom ćeš biti ti“, natpis je koji dočekuje gosta dok mu pogled luta preko ljudskih lubanja i kosti u rimskom podrumu.

Mračna Kripta kapucina smještena je u mračnom podzemlju crkve jednostavnog imena Santa Maria della Concezione dei Cappuccini na poznatoj ulici Via Veneto. Promatrana izvana, djeluje kao sasvim prosječna i već viđena crkva, zbog čega mnogi prođu pored nje nesvjesni što su upravo propustili.

Kripta obuhvaća šest manjih kapelica te sadrži kosti oko 3700 tijela. Vjeruje se da su „pripadale“ kapucinskim svećenicima umrlima u periodu od 16. do 19. stoljeća.

O tome tko je došao na ideju da ih ujedini u smrti postoji nekoliko teorija, a nama je najdraža ona o odbjeglom rimskom umjetniku koji se pridružio svećenicima u bijegu od vlasti. S vremenom je njegova mašta pronašla put između oltara i crkvenih zidova te se rodilo to neobično remek-djelo.

 

 

Samo jedna od šest kapelica nema kosti, dok druge imaju „tematski“ raspoređene kosti. Tako su u jednoj smještene lubanje, u drugoj noge, u trećoj zdjelice, a možete vidjeti i mumije kapucina u smeđoj haljini s kapuljačom. Sve je pažljivo dekorirano u baroknom stilu.

Osim kostura koji su ukrali pozornost tu se mogu pronaći i brojne umjetnine velikih talijanskih stvaratelja, a možete saznati i mnogo informacija o djelovanju kapucina.

Kripti nisu odoljeli ni slavni pisci i mislioci Marquis de Sade i Mark Twain, koji su o njoj pisali u svojim djelima. De Sade je u 18. stoljeću pisao kako nikad nije vidio ništa zanimljivije.

Ta neobična atrakcija neke će oduševiti, a neke zgroziti – no sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iz crkve poručuju da namjera nije bila igrati se smrću, već tiho podsjetiti na prolaznost (ovozemaljskog) života.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju