Europa je sa svojim stotinama kilometara dugom i razgranatom mrežom željezničkih pruga jedna od najboljih svjetskih destinacija za putovanje vlakom. Vodimo vas kroz najspektakularnije rute, od luksuznih vagona s 5 zvjezdica do 100 godina starih vagona - svatko može naći nešto za sebe.

El Transcantábrico, Španjolska

Ultraluksuzni spavaći vlak Transcantábrico prevozi turiste tijekom osmodnevnog putovanja iz povijesnog grada Santiago de Compostela do romantičarskog Leona. Prolazi kroz gradove na sjevernoj obali Španjolske, Bilbao i Santander. Ova 643 kilometara duga ruta nudi prekrasne poglede na Kantabrijsko more i Asturijske planinske vrhove a turisti se mogu prošetati i kroz nacionalni park Picos de Europa, kao i plažama Ribadea. Naravno, luksuzni smještaj podrazumijeva i tradicionalnu prvoklasnu kuhinju i vina a vagoni uz privatne kupaonice imaju i jacuzzi. 

 

Borgenska željeznica, Norveška

Ova željeznice prolazi kroz nacionalni park Handangervidda na 1237 metara nadmorske visine što ju čini jednom od najviših u Europi! Ruta od 371 km kreće iz Osla, prolazi kroz zelene pašnjake i tirkizna jezera, penje se uz glasovite fjordove prema snježnim planinskim vrhovima. Put do Bergena koji je ujedno i posljednja od 22 postaje traje oko 7 sati.

Bohinj, Slovenija

Trosatno putovanje od slovenskih Jesenica do talijanskog Trsta prolazi podno snježnih vrhova Julijskih Alpa a na putu prelazi najveći kameni lučki most na svijetu (glavni luk širok je čak 85 metara) i najdulji slovenski željeznički most dug 6 kilometara.

Sto godina stara pruga izgrađena je kako bi spajala Trst s Njemačkom a danas je uglavnom koriste biciklisti i planinari te vinski entuzijasti u posjeti vinogradima Nove Gorice. Od svibnja do studenog vagone pokreće parna lokomotiva a osoblje nosi austrougarske uniforme.

Glacier Express, Švicarska

Putovanje ovom omiljenom švicarskom željeznicom prava je zimska bajka. Bijeli planinski vrhovi, guste alpske šume i ogromni kameni vijadukt visok čak 61 metar oduševljavaju velik broj putnika godišnje. Nešto više od 7 sati potrebno je vlaku da iz Zermatta stigne St. Moritz, a to je dovoljno vremena da putnici mogu zaista uživati u prizorima dok ispijaju pjenušac i ručaju dimljenu pastrvu i tatarski biftek.

 

 

West Highland Line, Škotska

Ova je željeznica idealna za ljubitelje magije jer nalikuje na čarobni Hogwarts Express. Ne podsjećaju krajolici u kojima putnici uživaju gledajući kroz prozor bez razloga na prizore iz Harryja Pottera - filmski vlak sniman je upravo na ovoj pruzi. Putovanje traje 5 sati, počinje u Glasgowu a završava u luci Mallaig a na putu prolazi pokraj brojnih jezera odnosno „lochova“ i nacionalni park Trossachs. To je jedan od „najdivljijih“ predjela Ujedinjenog Kraljevstva te je puno veća vjerojatnost da ćete na putu sresti srnu ili neku drugu divlju životinju nego čovjeka.

Montenegro Express, Crna Gora i Srbija

Ovo je jedna od relativno novih željezničkih pruga, izgrađena 1976. i iako se u povijesnom smislu ne može natjecati s drugim europskim prugama, sve nadoknađuje prekrasnim krajolikom kojim prolazi. Dvanaestnosatno putovanje iz Bara prolazi kroz 254 tunela i preko 435 mostova kroz Dinarske Alpe i napokon stiže u Beograd. Na putu prolazi kroz nacionalni park Biogradska gora (jedna od rijetkih europskih preostalih prašuma) i uz čarobno Skadarsko jezero.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju