Svjetsko prvenstvo u nogometu održat će se od 20. studenog do 18. prosinca 2022. godine u Katru. Jedna ste od onih osoba koja će otputovati u ovu državu u jugozapadnoj Aziji kako biste podržali našu reprezentaciju? Evo što trebate znati…

Mali, bogati i skupi

Iako se prostire na tek 11.571 četvornom kilometru na Arapskom poluotoku, što je otprilike petina hrvatskog teritorija, zahvaljujući velikim izvorima nafte Katar je jedna od najbogatijih zemalja u svijetu. Numbeo navodi da prosječna plaća u Katru iznosi oko 30.000 kuna, pa ne čudi što je cijena života poprilično visoka. Za litru benzina treba izdvojiti tek 4,24 kune, ali zato ćete morati potrošiti dosta novca na druge stvari. Šalica kapučina u restoranu košta oko 40 kuna, kutija cigareta oko 50, ručak za dvije osobe 400-tinjak kuna, a prosječna mjesečna stanarina za garsonijeru u centru grada oko 13.000 kuna.

Alkohol je zabranjen na većini mjesta

Pijanstvo na javnim mjestima u Katru se kažnjava visokim novčanim kaznama i zatvorom. No uoči nogometnog prvenstva vlasti su olabavile neka pravila vezana za konzumaciju alkoholnih pića. Alkohol se ne može kupiti u trgovini, već samo u određenim restoranima, hotelima i barovima koji imaju posebnu dozvolu. Pivo će se prije i poslije utakmica – ali ne i tijekom njih – moći kupiti i unutar stadiona u kojem će se odvijati nogometni susreti. U Dohi će biti organizirane i posebne fan zone na kojem će se služiti alkohol za starije od 21 godine. Sa sobom uvijek treba nositi putovnicu ili neki drugi službeni dokument kojim možete dokazati svoje godine. Vlasti su istaknule da će cijena piva biti između 80 i 150 kuna za čašu.

Recite ne ilegalnim drogama

Katar je jedna od najrestriktivnijih država kada su u pitanju ilegalne droge. Zabranjeno je posjedovanje, prodaja i korištenje kanabisa, pa čak i nekih bezreceptnih lijekova protiv bolova i za smirenje. Nepoštivanje tih pravila može dovesti do oštrih kazni – od deportacije do višegodišnjeg zatvora. Kontrole u zrakoplovnoj luci bit će iznimno detaljne, pa unaprijed provjerite što sve možete ponijeti sa sobom, a pogotovo ako patite od određenih medicinskih problema.

Pogled na Dohu Pogled na Dohu (Foto: Shutterstock)

Recite ne javnom iskazivanju nježnosti

Iako je zajednički život između muškarca i žene koji nisu u braku zabranjen u Katru, tijekom održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu nevjenčani heteroseksualni parovi ipak će moći dijeliti zajedničku hotelsku sobu. Seks između dvije homoseksualne osobe kažnjiv je zatvorskom kaznom u trajanju od jedne do tri godine. Javno iskazivanje nježnosti na ulici ne preporučuje se bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju.

Pripremite se na toplo vrijeme

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru prvo je u povijesti koje se ne održava u svibnju, lipnju ili srpnju. Zbog iznimno visokih temperatura u tom dijelu godine u Katru ono je prebačeno za studeni i prosinac, kada su temperature ugodnije, ali i dalje relativno visoke – u prosjeku između 21 i 26 Celzijevih stupnjeva. Da bi olakšali strancima boravak u zemlji, lokalne vlasti postavile su klimatizacijske uređaje i na otvorenom – na ulicama, stadionima i sl.

Što odjenuti?

Turističke stranice Katra sugeriraju ženama i muškarcima da iskažu poštovanje lokalnoj kulturi te izbjegavaju odjeću koja otkriva previše kože. Posjetitelji se mole da biraju odjeću koja pokriva ramena i koljena u javnosti, a pogotovo ako posjećuju državne zgrade, trgovačke centre i slično. S druge strane, unutar hotela uz bazen uobičajeno je vidjeti osobe u oskudnim odjevnim komadima poput kupaćih kostima.

Kako se ponašati?

Ponašajte se u Katru onako kako biste voljeli da se turisti ponašaju u Hrvatskoj. Budite pristojni u svim situacijama, poštujte kulturološke razlike, nemojte širiti lažne glasine o zemlji na društvenim mrežama, a o kraljevskoj obitelji govorite s poštovanjem. Imajte na umu da psovanje i pokazivanje srednjeg prsta, pogotovo kada se obraćate policajcima ili nekim drugim državnim službenicima, može dovesti do privođenja u policijsku stanicu. Nemojte se rukovati s osobama suprotnog spola, osim ako vam ruka nije pružena prva. Izbjegavajte fotografiranje osoba bez prethodnog dopuštenja, snimanje vojnog osoblja te religijskih mjesta.

Dojmljiva instalacija: Spomenik u središtu Dohe koji podsjeća lokalce što ih je "hranilo" prije nafte Pearl monument Doha Spomenik školjci, Doha - 5 Spomenik školjci, Doha - 4 +2 Spomenik školjci, Doha - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju