Gotovo dva desetljeća nakon posljednjeg leta Concordea, nadzvučni zrakoplovi ponovno se vraćaju. Američki zračni div American Airlines naručio je 20 novih nadzvučnih putničkih zrakoplova koji bi se mogli naći u upotrebi 2029. godine.

Letjelica o kojoj je riječ zove se „Overture“, a proizvodi je Boom Supersonic, američka zrakoplovna tvrtka. Overture obećava da će biti najbrži putnički zrakoplov na svijetu i doseći brzinu od 1,7 maha (preko 2000 kilometara na sat), što je dvostruko više od brzine sadašnjih zrakoplova.

Concorde - 1 Concorde - 1 (Foto: Getty Images)

Pri toj brzini, Overture će moći stići od Londona do New Yorka (sedmosatni let) za samo tri i pol sata te spojiti Los Angeles i Sydney (obično 15-satno putovanje) za samo šest sati i 45 minuta. Svaki Overture može prevesti između 65 i 80 putnika.

No, American Airlines nije jedina kompanija koja se odlučila investirati u supersonične zrakoplove. Navodno je dosad naručeno više od 130 ovakvih aviona, i to od kompanija United Airlines, Virgin Atlantic i Japan Airlines.

Ipak, proizvođač Boom zanimljiv je i iz drugih razloga. Kažu kako će u potpunosti raditi na održivom gorivu i imati nultu neto emisiju ugljika, što bi, ako je istina, moglo promijeniti zrakoplovnu industriju. Naravno, za ovakve garancije ipak treba sačekati da se vidi kako će sve to funkcionirati u praksi...

Avioni Avioni (Foto: Getty Images)

Osim toga, Boom Supersonic nije jedina tvrtka koja gleda u budućnost s megabrzim avionima. Hipotetski nacrti španjolskog dizajnera Oscara Vinalsa pokazuju avion nazvan „Hyper Sting“ koji bi mogao postići brzinu od 4500 kilometara na sat. Ako postane stvarnost, „Hyper Sting“ bi mogao skratiti vrijeme leta London - New York na samo 80 minuta.

U svakom slučaju, nadzvučni zračni promet će se izgledati vratiti na velika vrata. A hoće li postati i standard, pokazat će naravno – vrijeme.

Najbolje prisilno slijetanje aviona u povijesti: "Pad" usred betonske džungle bez ijedne žrtve Let US Airwaysa 1549 - 2 Let US Airwaysa 1549 - 3 Let US Airwaysa 1549 - 4 +0 Let US Airwaysa 1549 - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju