Na samom jugu labinskog poluotoka, na proplanku koji broji 425 metara uzdiže s Skitača, mjestašce okruženo brdima: Goli, Oštri, Brdo i Orlić. Neobično ime duguje izbjeglicama koji su se skrivali pred Turcima – skitnicama. Najbolji put za istraživanje tog dijela Lijepe Naše je staza Svete Lucije koja vodi od planinarske kuće Skitača.

Ta stara zidana katnica nalazi se kraj crkve, a ima tri etaže - u donjoj su dvije kuhinje, blagovaonica i zajednička prostorija s klupama i ognjištem, a na katu i u potkrovlju su sanitarni čvor i spavaonice. Od planinarske kuće dijeli vas manje od osam minuta od Orlića s kojeg se vidi Učka, Gorski kotar, Cres, Osorsćica i Velebit.

Koliko čaroban može biti taj kraj uvjerljivo pokazuju fotografije koje je snimio Romeo Ibrišević na svojem putovanju Istrom, a pogledati ih možete u našoj galeriji.

„Na istoku vidiš Rabac i Rijeku pa onda otoke Cres i Lošinj. Ono što viri iz magle je planina Osorčica na Lošinju. Kako kažu lokalci, takav prizor se pojavljuje jednom u deset godina. Nakon što se magla povuče, zamijenit će je plavetnilo mora“, kaže Romeo.

Odlučite li se na skitnju tim krajem, put od planinarske kuće vodi kroz selo prema vrhu Brdo. Netom ispod vrha Brda, nalazi se mali i jedini izvor vode u okolici Skitača. Staza nije zahtjevna i većim dijelom je ravna pa čak i ako niste u formi nećete ostati zakinuti za prirodne ljepote.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju