Gorski kotar je napokon cijeli prekriven snijegom i znamo da svi jedva čekate uživati u snježnim radostima ove nove sezone! Osim sanjkanja, alpskog skijanja, izrade snjegovića ili grudanja donosimo vam prijedlog aktivnosti u koju biste se mogli zaljubiti, ako joj date priliku...

Radi se skijaškom trčanju poznatom i kao nordijskom skijanju, a zašto je to odličan način provođenja vremena i gdje možete ga možete isprobati na snijegu doznajte u nastavku.

Zdravlje na prvom mjestu

Svaki sport ima svoje prednosti, a skijaško trčanje ima ih nebrojeno. Naime, skijaškim trčanjem pokreće se rad gotovo svakog mišića u tijelu te se zbog toga smatra jednim od najzdravijih sportova. Skijaškim trčanjem jača se kardiovaskularni sustav, normalizira se krvni tlak, poboljšava cirkulacija krvi, a pluća takoreći prodišu strujanjem svježeg zraka.

Skijaško trčanje – nešto novo, nešto drukčije

Skijaško trčanje u Hrvatskoj nije toliko popularan sport kao u skandinavskim državama, ili čak i Sloveniji, no kada otkrijete ovaj sport, zaljubit ćete se u njega. Iako su pokreti jednostavni, poput ritmičkog nordic walkinga, otkrit ćete koliko lako (ili teško) možete držati ravnotežu, usklađivati kretnje nogu i ruku, ali i pokrenuti neke nove mišiće. U svakom slučaju, dojmova vam neće nedostajati!

Trčanje na skijama za bolje raspoloženje

Iako mnogi zimsko razdoblje smatraju malo depresivnim zbog nedostatka sunca, skijaško trčanje je izvrstan način za borbu protiv melankolije, depresije i lošeg raspoloženja. Skijaško trčanje, kao jedan od najučinkovitijih sportova, potiče proizvodnju hormona sreće i zadovoljstva te ćete se, nakon skijanja na svježem zraku, osjećati puno, puno bolje i zadovoljnije.

Aktivnost za sve generacije, obitelji, prijatelje, parove

Skijaško trčanje je, zbog brojnih prednosti i jednostavnosti aktivnost sigurna i poticajna za djecu od čak treće godine starosti, ali i za osobe starije životne dobi. Idealna je aktivnost za obiteljsko druženje, druženje s prijateljima ili intimna druženja s boljim polovicama. Samo vam je potrebna kvalitetna oprema, staza i prema potrebi instruktor. Također, imajte na umu da je skijaško trčanje puno povoljnije od alpskog skijanja.

Za svoje prve korake i najam opreme imate se kome obratiti

Osim navedenih prednosti skijaškog trčanja bitno je da ovu aktivnost imate gdje probati, a to su prekrasne staze u Gorskom kotaru. Pošto je ekipa iz Turističke agencije Poonkt iz Ravne Gore svoju dugogodišnju ljubav prema skijaškom trčanju odlučila pretvoriti u posao, za vas su tu za najam kvalitetne, profesionalne te rekreativne opreme i instruktore s čak više od 20 godina iskustva. Rado će vam otkriti sve čari i tajne ovog zanimljivog sporta u svojoj "Maloj školi skijaškog trčanja" koja se održava svaki vikend, samo ih kontaktirajte na poonkt@poonkt.hr ili više doznajte na njihovim stranicama.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju