Ima ih bezbroj, no otkrivamo sedam sjajnih razloga zbog kojih je istok Hrvatske ovog ljeta „in“, posebno za one koji u dnevni ritam vole ubaciti pokoju aktivnost.

U hladovini Spačvanske šume

Šetnja poučnim šumskim stazama, plovidba izletničkim brodom po mističnim Virovima, veslanje u kanuu i čamcu, pecanje, vožnja biciklom, obilazak obližnjih sela i gradova – neka ovo ljeto bude potpuno drugačije! Spakirajte kofere i pravac Spačvanska šuma. Tamo je otvoren Bioekološko-edukacijski centar Virovi s 15 soba i restoranom u kojem se serviraju ukusni tradicijski specijaliteti.

Bosutski fotosafari

Za sjajan provod u prirodi ponekad ne trebate raditi ništa. Dovoljno je sjesti na izletnički brod Sveta Katarina u središtu Nijemaca i pustiti da vas „voda nosi“. Plovidba mirnim Bosutom i zelenom Spačvom opušta. U sat i pol, koliko vožnja traje, vidjet ćete više ptica nego u nekim krajevima u nekoliko dana, a budete li imali sreće divlja svinja, jelen ili srna mogli bi preplivati rijeku i izlet pretvoriti u fotosafari.

U vinkovačkim parkovima

Šetnja uz drvorede na obali Bosuta, čitanje knjige u parku Lenije ili onom u središtu grada, sunčanje i plivanje na kupalištu Banja ili možda obilazak Gradskog muzeja s hologramom bana Šokčevića i najstarijim indo-europskim kalendarom Orionom i to dok su vani najveće vrućine? Baš dobar plan za drugačije ljetovanje.

Na Vukovarskoj adi

Nekada je do njega vozila stara skela, a danas svakih desetak minuta voze čamci. Prekrasan pješčani otok udaljen pet minuta od Vukovara, Srijemcima i Slavoncima omiljeno je kupalište. Zaigrajte odbojku na pijesku ili picigin u plićaku, osvježite se u moćnom Dunavu, ili se zavucite u debeli hlad i uživajte u omiljenom napitku.

Na ladanju u županjskom kraju

Nema bolje izolacije od gužve i buke od odmora na selu. Boravit ćete na čistom zraku, družit ćete se s „lokalcima“, uživat ćete u sjajnim jelima i slasticama, prepisat ćete recepte, opustite ćete se u dugim šetnjama, otkrit ćete ljepotu i bogatstvo tradicije… Iako službeno grad, ambijentom i mirnim načinom života i Županja ulazi u ovu kategoriju. Tematskom Cestom zlatne niti povezana je s okolnim mjestima pa je za svaku preporuku volite li seosku idilu.

Osvježenje u iločkim podrumima

Lagani rosei, lepršavi pjenušci, svježe graševine i traminci, odaberite svoje ljetno vino i otkrijte nove mirise i okuse u jednoj od dvadesetak vinarija na Iločkoj vinskoj cesti. Uživajte u vrhunskim vinima na ugodnim temperaturama vinskih podruma, a kad vani popusti najveća žega prošećite ulicama povijesnog Iloka. Oduševit ćete se.

Biciklizam u Srijemu

I to je opcija! Veliki dio Srijema i Slavonije možete istražiti na biciklu. Stotine kilometra biciklističkih ruta vodit će vas uz rijeke, kroz šume, pitoreskna sela i povijesne gradove. Južno i sjeveroistočno područje Vukovarsko-srijemske županije povezano je rutom Srijem koja se nadovezuje se na EuroVelo 6, poznatu Dunavsku rutu. Dobar izbor za bickliste.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju