Ima ih bezbroj, no otkrivamo sedam sjajnih razloga zbog kojih je istok Hrvatske ovog ljeta „in“, posebno za one koji u dnevni ritam vole ubaciti pokoju aktivnost.

U hladovini Spačvanske šume

Šetnja poučnim šumskim stazama, plovidba izletničkim brodom po mističnim Virovima, veslanje u kanuu i čamcu, pecanje, vožnja biciklom, obilazak obližnjih sela i gradova – neka ovo ljeto bude potpuno drugačije! Spakirajte kofere i pravac Spačvanska šuma. Tamo je otvoren Bioekološko-edukacijski centar Virovi s 15 soba i restoranom u kojem se serviraju ukusni tradicijski specijaliteti.

Bosutski fotosafari

Za sjajan provod u prirodi ponekad ne trebate raditi ništa. Dovoljno je sjesti na izletnički brod Sveta Katarina u središtu Nijemaca i pustiti da vas „voda nosi“. Plovidba mirnim Bosutom i zelenom Spačvom opušta. U sat i pol, koliko vožnja traje, vidjet ćete više ptica nego u nekim krajevima u nekoliko dana, a budete li imali sreće divlja svinja, jelen ili srna mogli bi preplivati rijeku i izlet pretvoriti u fotosafari.

U vinkovačkim parkovima

Šetnja uz drvorede na obali Bosuta, čitanje knjige u parku Lenije ili onom u središtu grada, sunčanje i plivanje na kupalištu Banja ili možda obilazak Gradskog muzeja s hologramom bana Šokčevića i najstarijim indo-europskim kalendarom Orionom i to dok su vani najveće vrućine? Baš dobar plan za drugačije ljetovanje.

Na Vukovarskoj adi

Nekada je do njega vozila stara skela, a danas svakih desetak minuta voze čamci. Prekrasan pješčani otok udaljen pet minuta od Vukovara, Srijemcima i Slavoncima omiljeno je kupalište. Zaigrajte odbojku na pijesku ili picigin u plićaku, osvježite se u moćnom Dunavu, ili se zavucite u debeli hlad i uživajte u omiljenom napitku.

Na ladanju u županjskom kraju

Nema bolje izolacije od gužve i buke od odmora na selu. Boravit ćete na čistom zraku, družit ćete se s „lokalcima“, uživat ćete u sjajnim jelima i slasticama, prepisat ćete recepte, opustite ćete se u dugim šetnjama, otkrit ćete ljepotu i bogatstvo tradicije… Iako službeno grad, ambijentom i mirnim načinom života i Županja ulazi u ovu kategoriju. Tematskom Cestom zlatne niti povezana je s okolnim mjestima pa je za svaku preporuku volite li seosku idilu.

Osvježenje u iločkim podrumima

Lagani rosei, lepršavi pjenušci, svježe graševine i traminci, odaberite svoje ljetno vino i otkrijte nove mirise i okuse u jednoj od dvadesetak vinarija na Iločkoj vinskoj cesti. Uživajte u vrhunskim vinima na ugodnim temperaturama vinskih podruma, a kad vani popusti najveća žega prošećite ulicama povijesnog Iloka. Oduševit ćete se.

Biciklizam u Srijemu

I to je opcija! Veliki dio Srijema i Slavonije možete istražiti na biciklu. Stotine kilometra biciklističkih ruta vodit će vas uz rijeke, kroz šume, pitoreskna sela i povijesne gradove. Južno i sjeveroistočno područje Vukovarsko-srijemske županije povezano je rutom Srijem koja se nadovezuje se na EuroVelo 6, poznatu Dunavsku rutu. Dobar izbor za bickliste.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju