Jednostavno, nekad vremenske okolnosti dovedu do toga da neki dvorci, objekti, bolnice i slično postanu napušteni. Takvih mjesta ima i u Njemačkoj, a iako ih više ne održava ljudska ruka, ne znači da ih se ne isplati usputno posjetiti...

Dvorac Dwasieden, Sassnitz

Od prekrasnog zdanja u kojem je život provodio bankar Adolph von Hansemann na otoku Rugen, na obalama Baltika, danas su ostale tek ruševine. Izgrađen od pješčenjaka, granita i mramora, dvorac je bio jedna od najluksuznijih građevina svog vremena. Nakon 2. svjetskog rata ovdje su živjele izbjeglice, a 1948. je nažalost miniran, jer su bile potrebne njegove – cigle. Od tada, dvorac je počela preuzimati, priroda.

Spa hotel Zippendorf, Schwerin

U želji za poticanjem turizma, ovaj je hotel sagrađen 1910. godine na jezeru Schwerin. Njegovo vlasništvo i namjena, ipak, brzo su prelazili iz ruke u ruku, a od 1990. godine zjapi prazan te se nalazi na nacionalnom popisu zaštićenih povijesnih mjesta. Bilo je više pokušaja oživljavanja, od ideja da se hotel obnovi ili čak sruši a na njegovom mjestu izgradi stambena zgrada, no ništa od toga nije se realiziralo.

 Zatvor Hohenschonhausen, Berlin

Ovaj zatvor kojim je upravljala zloglasna istočnonjemačka tajna služba Stasi, bio je pravo mjesto strave i užasa. Sami zatvorenici bili su natjerani izgraditi 60 ćelija bez prozora, koje su bile opremljene tek krevetom i drvenom kantom. Kroz zatvor je ukupno prošlo dvadeset tisuća politički zatvorenika, a danas služi kao memorijalni centar.


Teufelsberg, Berlin

Ostanimo još malo u glavnom gradu. Na Teufelsbergu (Vražje brdo) nalazi se nekadašnja stanica za prisluškivanje s pet radarskih kupola. Brdo je napravljeno umjetno, od ruševina iz 2. svjetskog rata, a danas se koristi za kulturne manifestacije u nudi mnogo prostora za sve koji se bave umjetnošću grafitiranja.

Lječilište Grabow Lake, Oranienburg

George Clooney i Matt Damon posjetili su ovo mjesto, ali ne iz zdravstvenih razloga, već su ovdje snimali film „Monuments Men“. Od 2005., jedno njemačko udruženje uporno se zalaže za obnovu lječilišta, koje je njemački Crveni križ osnovao još 1896. godine. No, ako se uskoro i obnovi, ovo lječilište postat će edukacijski centar za djecu i mlade.


Plućni sanatorij, Beelitz

„Das Alpenhaus“ jedan je dio od 60 zgrada nekadašnjeg lječilišta za oboljele od tuberkuloze u Brandenburgu. Ipak, na kraju 2. svjetskog rata izgorjelo je u požaru, a danas cijelim kompleksom vlada – zelenilo. Mnoge druge zgrade iz kompleksa su međuvremenu obnovljene, a ovu je moguće posjetiti atraktivnom stazom koja vodi kroz krošnje drveća.


Vojna baza Wunsdorf, Zossen

Oko 11 kilometara kružnog puta vodi kroz nekadašnju vojnu bazu, izgrađenu davne 1910. za potrebe carske vojske. U vrijeme nacizma, ovo područje koristila je njemačka vojska, a nakon 1945., područje je zauzela sovjetska vojska. Danas ovo mjesto godišnje turistički obiđe oko 20 tisuća ljudi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju