Svaki pravi ljubitelj Portugala vjerojatno ima pri ruci popis zvan „7 čuda Portugala“. Nije to proizvoljna lista želja niti način da tepamo najljepšim atrakcijama, već prava kategorizacija portugalskog Ministarstva kulture. Od gotovo 800 kandidata, samo sedam ih je odabrano za prestižni popis arhitektonskih čuda koje morate doživjeti. Pa, počnimo od sjevera prema jugu.

Dvorac u Guimaraesu

Monumentalna srednjovjekovna utvrda na sjeveru Portugala izgrađena je u 10. stoljeću kao vojna utvrda. Tijekom srednjeg vijeka služila je i kao kraljevska rezidencija, a danas ponosno stoji restauriran na brdu, okružen park-šumom i otvoren za znatiželjne posjetioce.

Samostan Batalha

Dominikanski samostan u gradu Batalha jedan je od najljepših portugalskog manuelinskog stila. Kada za nešto kažemo da je u manuelinskom stilu znači da je raskošno urešeno, naročito ornamentima koji podsjećaju na more, pomorske ekspedicije i zemljopisna otkrića – jer upravo tada i nastaje ovaj stil.

Čak sedmero kraljeva pomoglo je financirati gradnju ovog samostana, dok posljednji nije odustao. Tako je samostan zapravo nedovršen, no to ne biste ni primijetili dok otvorenih usta stojite pred njim u čudu.

Samostan Alcobaca

Još jedan srednjovjekovni samostan smjestio se u središnjem dijelu zemlje, u gradu Alcobaca. Osnovan je u 12. stoljeću, a danas se u njemu čuvaju i sarkofazi koji čuvaju uspomenu na tragičnu ljubav. Riječ je o kralju Pedru I. i njegovoj ljubavnici Ines de Castro koju je ubio Pedrov otac. Materijal za portugalsku telenovelu, zar ne? Kompleks je ogroman, te bi vam pažljivije razgledavanje moglo oduzeti cijeli dan. Makar, za sreću je dovoljna i kavica u zelenom i bogatom unutarnjem dvorištu.

Dvorac u Obidosu

Prekrasna tvrđava na brdu samo je dio ogromnog fortifikacijskog kompleksa čije zidine obuhvaćaju cijeli grad. Kada su arheolozi započeli istraživanja, otkrili su u njemu antički forum i kupelji. Nije ni čudo što su ga kasnije preotimali Vizigoti i muslimani. U 18. stoljeću je pretrpio veliku štetu tijekom potresa, no kasnije je obnovljen i danas blista u novom-starom ruhu.


Palača Pena

Šareni dvorac na portugalskoj rivijeri za lijepog vremena vidljiv je iz Lisabona. Riječ je o nacionalnom spomeniku i UNESCO-vom štićeniku koji jednom kad vidite – više ne zaboravljate. Iako danas izgleda čarobno, počelo je skromno, gradnjom male kapelice na brdu. Dugo vremena ovo je bila tiha i mirna oaza za meditaciju i molitvu, a u 18. stoljeću nastradala je u potresu. Nakon toga iz pepela se uzdiglo ovaj neobičan miks stilova koji privlači tisuće turista.

Samostan Jeronimos

Još jedan, ali bivši samostan. I ponovno, lijepi primjerak manuelinskog stila u arhitekturi. Elegantno gotičko zdanje dovršeno je početkom 17. stoljeća, na istom mjestu na kojem je slavni istraživač Vasco da Gama proveo posljednju noć u Portugalu prije nego je krenuo u svoju ekspediciju. Ovdje su pripadnici reda svetog Jeronima molili za moreplovce i kralja, pa se danas Vascova grobnica nalazi ovdje. Zanimljivost koju ćete ovdje uočiti je tzv. Thai paviljon, izgrađen u Bangkoku i prevezen brodovima u Portugal 2011. godine, na 500. obljetnicu portugalskog dolaska na Tajland.

Toranj Belem

Simbol portugalske pomorske i trgovačke moći izgrađen je u 16. stoljeću na lisabonskoj obali kako bi štitio grad. Kasnije je poslužio i kao zatvor te carinica, a u 20. stoljeću je preuređen i pretvoren u svjetionik. Na njegovoj fasadi uočit ćete zanimljive ornamente, poput primjerice malih likova nosoroga koji je 1515. stigao u Portugal kao diplomatski poklon iz Indije (pravi nosorog, ne reljef).  U spomen na slavne dane, još uvijek ga čuva 16 prozora sa spremnim topovima...
 

 Prošećete li ulicama Lisabona za vrijeme blagdana, mogli biste naići na djecu koju viču ''Pai Natal'' što znači da je u blizini Djed Mraz. Ne propustite kušati hobotnicu i rižu koju poslužuju na svim blagdanskim stolovima, a ponudit će vam i sočno pečenu janjetinu. Portugalci poštuju blagdane i tijekom cijele se godine posebno pripremaju za veselje u prosincu, ali ako vam se pakiranje kofera i putovanje u ovom periodu čini nemogućim, u Lidlovoj Deluxe i Favorina ponudi ovih blagdana možete pronaći slasne delicije zbog kojih ćete mirise i okuse Portugala bez imalo muke dovesti ravno u svoj dom. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju