Oaza za one koji žele zdrav život, bijeg od svijeta i organsku prehranu kao nekad u dobra stara vremena. Tako turistički vodiči i mediji pišu o Schmilki. Schmilka je šareno i simpatično selo koje se smjestilo na obalama rijeke Elbe, točno na granici Njemačke i Češke (ali s njemačke strane).

Opisuju ga kao selo lađara, splavara i radnika koji su radili na brušenju kamena ili održavanju okolnih šuma. Prvi put se spominje u 16. stoljeću a njegovoj stoljetnoj starosti svjedoče i stare kućice s drvenim okvirima, koji još uvijek dominiraju njihovim pročeljima.

Schmilka ima tek nešto više od 100 stanovnika, tako da ovdje nećete imati problema s turističkim gužvama. Ovo mjestašce idealno je za one koji žele osjetiti duh Njemačke (pa i Češke) i uživati u njemu poput lokalnih stanovnika.

Oni koji su ga vidjeli tvrde kako je riječ o bajkovitom mjestu koje više sliči kulisi za snimanje filma – po mogućnosti nekog inspiriranog bajkama braće Grimm. Stare kućice, miris domaće kuhinje, popločene srednjovjekovne cestice, usporen ritam života i činjenica da ćete ovdje teže uloviti signal mnoge navodi na misao da je riječ o selu koje živi u prošlosti.

Međutim, Schmilka je mjesto koje će vas iznenaditi time koliko drži korak s vremenom. Pogledate li malo bolje ispod površine, uočit ćete da se ovdje kriju i centri za wellness i spa te da cijeli grad funkcionira po principu održivosti. Hrana koju ovdje dobijete na stolu je organska, domaća, zdrava. Stanovnici žive u skladu s prirodom, a sami kažu: "Ono što se danas zove 'održivošću', mi živimo već stoljećima."

Osim što uzgajaju vlastitu hranu, recikliraju i koriste reciklirane materijale, svi proizvodi imaju certifikat da su organskog podrijetla, a čak su i deterdženti kojima se koriste organski. Grad se proslavio kao "destinacija za one koji su umorni od svijeta, stožer za planinare i penjače, utočište zdravlja za one iscrpljene koronavirusom, a sve pod zastavom održivosti i organske kuhinje – i sve to funkcionira predivno", piše čak i BBC.

Također, odlična je ideja za ljubitelje prirode jer osim rijeke njezinu panoramu krase i okolna brdašca do kojih vode planinarske staze, a putem vas prate prizori izvora i mlinova na vodi. Svake godine ovdje se održava i tzv. Mlinarski festival, a kućice s mlinovima također se koriste i kao kućice za odmor. Pa, ako ste se pitali gdje odsjesti ovdje kao turist, sada znate što ne smijete propustiti.

Red hrane, red zabave: Vodič za uzbudljivi njemački grad u kojem cijele godine imate što za raditi Leipzig - 1 Leipzig - 2 Leipzig +2 Leipzig - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju