"Postoje tri faze liječena sezonske alergije: Kontrola okoliša, lijekovi i imunoterapija." objašnjava dr. Sakina Bajowala. Lijekovi djeluju kad je alergijska reakcija već krenula - iako su neki liječnici preporučuju uzimanje lijeka i prije no što primijetite simptome. Imunoterapija dugoročno ublažuje simptome privikavajući organizam na blaže reakcije. No, prije nego liječenja, prva linija obrane protiv peludi - pokušati zaštititi se što je više moguće. Eto i savjeta:

1. Držite prozore zatvorene.
Posljednja stvar koju trebate je da vam pelud uđe unutar onoga što bi trebala biti vaša „sigurna zona“. Govorimo o stanu, ali i o automobilu.

2. Osobna higijena i pranje odjeće na najvišoj razini.
Pelud uglavnom ne vidimo golim okom, ali je svuda oko nas. U kosi, na odjeći... To znači: obavezno kupanje prije spavanja kako biste izbjegli prenošenje čestica peludi u krevet i na jastuke gdje biste ih udisali i kad spavate. Iz istog razloga - odmah oprati odjeću koju ste nosili vani.

3. Perite posteljinu u vrućoj vodi.
Bez obzira koliko pazili, određena će količina peludi ipak završiti s vama u krevetu. To je iznimno problematično jer je to mjesto gdje provodite dosta vremena. Plahte perite što je češće moguće i to obavezno u vrućoj vodi. Istraživanje je pokazalo je da pranje u vrućoj vodi uklanja 97% peludi iz rublja.

4. Opranu odjeću ne sušite vani.
Odjeća koja se suši na otvorenom je kao gromobran za pelud, pa će je biti prepuna i prije no što je obučete.

5. Koristite HEPA filter.
Visoko učinkoviti filter zraka smanjit će količinu alergena u zatvorenom prostoru. Imajte na umu da HEPA filter ne pomaže kod težih alergena, kao što su grinje.

6. Nosite velike sunčane naočale.
One će držati pelud dalje od vaših očiju - a vi ćete izgledati glamurozno.

7. Koristite fiziološku otopinu za nos.
Razni sprejevi za nos mogu sprati pelud nakon što ste ga već udahnuli, dajući mu manje vremena da iritira nosnu šupljinu.

8. Koristite kapi za oči.
Ako patite od sezonskih alergija, oči vas vjerojatno svrbe. Kapi za oči mogu pomoći tako što će isprati pelud, ali i vratiti vlagu isušenim očima.

9. Izbjegavajte određeno voće i orašaste plodove.
Ako ste alergični na pelud stabala, trebali biste izbjegavati voće poput jabuke, kruške, breskve, kao i bademe i lješnjake, jer oni mogu uzrokovati dodatnu reakciju „sužavanja i svrbeži“ grla.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju